Romeo LEAPCIUC este unul dintre tinerii câştigători ai concursului naţional „Premiul Media pentru Tineri”, ediţia a patra, la categoria text. Genericul concursului din acest an a fost „Filtrez la 360”.
Întrebat ce l-a motivat să participe la concurs, Romeo a spus că „anturajul m-a inspirat să scriu. Am avut dorința de a explica că lucrurile nu se întâmplă în mod spectaculos, dar au o logică. Este un eseu de tip revoltă, în care am încercat să pun pe prim plan forța exemplului personal ca un instrument motivațional„.
Eseul integral îl puteţi citi mai jos.
Log in.
Azi depistez în grădină câteva proiectile de artilerie, sunt prins cu un lot de mii de țigarete la frontieră, un nebun intră cu o armă la mine în școală, azi sunt lovit de un automobil pe trecerea de pietoni, dar „tot normal”. Azi trăiesc viața altcuiva, a mea nu-i de știri. De aceea, stau conectat și pun secundar pe primar, m-am decuplat de la realitate, bornă cu bornă. Uit că am trecut prin Siria, Somalia, Afghanistan după ce văd un video cu motănași. Am lipit un sticker pe webcam și mă simt protejat. Eu am furat miliardul. Un miliard de vieți date la schimb pe una.
Ăsta-i progres exponențial spre deosebire de vremea când bunelu trăia acasă, nu la cimitirul din deal. Mi-o spus că la capăt de sat s-a răsturnat un camion de înghețată – fake news. Am fost și am verificat. Fix de acolo-aici, ori Thanos o pocnit din degetele greșite, ori n-am auzit alarma că am adormit sceptic și m-am trezit naiv. Ei mi-au spus să nu cred pe nimeni și eu i-am crezut. Am ieșit la protest să strig și să stric, dar nu știu exact ce am vrut. Aglomerări de suntete și intonații. Văd tineri aidoma a mii de pixeli, scoși de acolo cu picioarele înainte pentru că au accesat un link eronat. Și deodată totu-i blurat. Informația de acest tip poate să-l transforme pe oricine în vandal. Sunt prea ocupat, obosit, stresat ca să o trec prin filtrele vigilenței și ajung să cred în ceea ce nu există. Rutină. Oricum iubesc mitul și ficțiunea mai mult decât adevărul, care adesea este ultra plictisitor. Le am în ADN. Mereu dramatizez lucrurile și relatez întâmplarea ceva mai interesant decât a fost, de fapt. Înfloresc. Băiatul care scrie acest eseu e disperat după senzațional. Astfel, devine vulnerabil, iar asta automat îi pune etichetă – ușor de influiențat. E un antiexemplu. Și-a făcut alegerea și acum suportă consecințele. Asum.
Nu cred că ai fi ajuns până la acest aliniat fără tam-tam. Scriu ce vrei să citești. Vezi cuvinte frumoase, dar soluții n-am. În planetariul meu contează forma, în nici un caz conținutul. Problema e că vreau constant să se întâmple ceva. Ceva concret, tangibil și eminamente wow. Într-un final ajung să nu mă mai întâmplu eu. Stare de enclavă.
Press Esc.
Salut, tot io sunt. Mă cheamă Romeo (Nu încerca să mă întrebi unde e Julieta). Exist doar pe net. Nu exist. Știrile false mi-au anulat personalitatea. Uite așa, delete. Cum ai șterge datele de pe profil. Empty. Recycle bin. N-am opinie și opțiuni. Nu am degete, nu apăs taste. Pe jumătate copy paste, jumătate 404 not found. Nu citesc, doar caut imagini în cărți. Am o superputere. Invizibil. Nu am individualitate.Sunt cu capul în cloud. Tot ce mă înconjoară îmi dă eroare. Nu semănăm deloc, dar probabilitatea e mare (sau ocean) dacă nu încerci să te imunizezi în 3, 2, 1. În continuare găsești un top al lucrurilor necesare de asimilat dacă nu vrei să fim „partners in crime”. Uită-te mai jos.
Mai jos, am spus.
– Ok, Google. I need the top 10 motivational quotes.
Gândește limpede, rațional și liber. Fă conexiuni între ideile lor și argumentele proprii. Pune întrebările potrivite și o să găsești răspunsuri relevante. Treci dincolo de frontieră și nu te limita la intern, ieși din acest cerc. Scanează situația și prinde esențialul. Cât eu pornesc din puctul A ca să ajung în punctul B, tu adună la un loc creativitatea cu inovația. Informează-te și implică-te. Pune mâna și învață, o să îți prindă bine (#cititainspiratdelamama). Dinstinge și filtrează informația. Fii critic 24 din 24. Alege măcar un sfat și dă-i play. Treci de la poate la trebuie și apoi la sigur.
Typing…
Aerul de totală detașare și de non – apartenență se ține scai de mine. Textul ăsta grotesc, bulversant și imponderabil are mesaj. Search. Prețul minciunii e o explozie într-un loc public. Am devenit paranoic de la atât fals, fals, fals. Jurnaliști peste noapte ca niște barbari care au propaganda în loc de topor și un laptop pe post de scut cu care „eliberează” și ocupă. Bun venit în Generația Lego. Suntem asamblați-dezasamblați în continuu. Societate mută, de parcă fiecare în parte are câte un bec în gură, de parcă am pus limbile pe fier înghețat. Fără excepții. Prefă-te că n-ai de ce să te îngrijorezi, și o să fie mai ușor de suportat. Credibil. Mint. Îmi pasă. Iar mint. Nicidecum nu vrei să afli încotro te poate duce indiferența. Direct la coliziune, reacție în lanț și colaps. Inacțiunea are drept rezultat un sistem nefuncțional. Ia cele menționate aici ca pe un tutorial și acționează. Rețele de socializare o să îți distrugă viața socială. Paradox demonstrat. Și în final, moartea vine la pachet cu un like, share și subscribe.
M-am dus. Am închis Word-ul. Chat-ul. Facebook-ul. Blogul. Mailul. Mailurile. Chiar mă cheamă Romeo.
Log out.
„Premiul Media pentru Tineri” este primul concurs media pentru tineri, organizat la nivel național de către AO „Centrul Media pentru Tineri” în parteneriat cu Deutsche Welle Akademie, cu susținerea financiară a Ministerului Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ).