„Sursa mea de venit sunt banii de la părinți și bursa pe care o consider mică. Mi-aș dori o bursă mai mare ținând cont de faptul că un student are nevoie de cărți de specialitate, iar prețurile sunt chiar revoltătoare. Și apoi mai e nevoie de îmbrăcăminte și de produse alimentare, iar prețul acestora, la fel, e mare”, Cristina Prisacari.
„Deprinderea de a economisi o am de mic pentru că banii nu-ți ajung întotdeauna. Mi-am format și deprinderea de a munci pentru a obține ceva. Acuma am și un job pe lângă facultate și încerc să gestionez banii cât mai eficient. Părinții îmi achită contractul de studii, iar eu le sunt recunoscător pentru aceasta. Cheltuielile sunt foarte mari pentru un student, începând de la rechizite, suportul de curs pentru fiecare obiect, xerox de zeci de lei aproape în fiecare zi. Pe lângă acestea, mai avem nevoie să bem un ceai și sincer, eu nu o fac în fiecare zi pentru că nu-mi pot permite. Și de haine avem nevoie, iar dacă mai ai și un abonament la telefon, costurile cresc. Transportul nu este gratuit și mulți bani se cheltuie și pentru el”, Adrian Sîrbu, Universitatea de Stat din Moldova.
Mărimea unei burse în universități, la licență este de 560-720 de lei, iar cea de la master – 790 de lei și doctorat 1000-1150 de lei.
„Este greu să fii student și să lucrezi concomitent, de aceea mă strădui să economisesc cât mai mult. Nu am nici o sursă suplimentară de venit, sursa mea sunt părinții. Primesc de la ei câte 200 de lei în fiecare săptămână cu care încerc să supraviețuiesc în Chișinău, care nu e un oraș atât de ieftin”, Alina Cearnavschi, Universitatea de Stat din Moldova.
„Stau mai mult în oraș. Părinții îmi sunt peste hotare și mă ajută moral și financiar. Dacă n-ar fi ei, nu știu dacă aș fi făcut studii superioare, pentru că învățământul este scump, bursele mici, iar prețurile la alimente și la alte produse necesare sunt mari. Este foarte greu să reziști aici din acest punct de vedere. Statul ar trebui să se gândească și la noi, viitorul acestei țări ”, Liliana Plaschevici, studentă la Universitatea Tehnică din Moldova.
Potrivit datelor statistice generale privind educația din Republica Moldova, în prezent sunt circa 82 de mii de studenți în cele 31 de instituții existente. În ultimii 5 ani numărul studenților din țară a fost în descreștere, unul dintre motive fiind lipsa resurselor financiare.
Autor: Daniela Osipova.