Atunci cînd pleacă de lângă părinții lor, care de obicei îi alintă cu bucate alese, studenții sunt nevoiți să se descurce singuri în bucătărie. Ca să aflu cum arată meniul tinerilor, am vorbit cu studenți care-și fac studiile la noi sau peste hotare. Cine vrea, se poate inspira din experiențele lor culinare.
Gheorghe Pînzaru, student la facultatea Tehnologii Informaționale din cadrul Universității Innopolis, Kazan, este vegetarian și mi-a spus că alimentația lui este una simplă, dar sănătoasă. În timpul săptămînii gătește singur ceva rapid, cum ar fi supă vegetariană de legume, orez, hrișcă, cartofi copți sau legume cu somon. În weekend prepară ceva mai exotic, mai special, sau bucate tradiționale. Cînd nu are timp și dorește ceva rapid, își prepară salată din legume proaspete.
Daniela Fistican, studentă la facultatea Bussiness și Administrare din cadrul Universității A.I.Cuza din Iași, spune că la început i-a fost dificil să gatească singură, era deprinsă cu alimentația bogată de acasă, cu mămăliga și tocana unică a mamei sale, cu sarmale, ardei umpluți și zeamă. Acum încearcă să învețe a le prepara, însă nu e același lucru. Momentan, în regimul ei prevalează salata, cartofii cu carne, uneori o simplă tartină făcută în grabă îi este suficientă. Cînd are mai mult timp liber își telefonează mama pentru a o îndruma să prepare o zeamă bună.
Am discutat și cu Corin Mironov, student la USM, facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării, acesta a afirmat: ,,Viața de student e plină de aventuri frumoase și experiențe noi. Pentru studenții din căminele universitare lucrurile stau mai minunat. Cea mai mare problemă pentru unii este gătitul. Pentru mine aceasta nu a fost o problemă, am locuit singur patru ani pînă la etapa studenției și nu am întâmpinat greutăți. Mari feluri de mîncare nu găteam, printre preferatele se numără: terci din hrișcă sau orez, pește, uneori mă alintam cu spaghete, nu lipseau nici cartofii sau ouăle, cînd aveam timp liber mai făceam și supe. De acasă, de la țară mai primeam cîte o geantă, două cu bunătățuri de la mama.”
Mihaela Josanu, coordonator al Școlii Bloggerilor și studentă la jurnalism, spune: ,,Mulți zic că în cămin studenții mănîncă doar paste și cartofi prăjiți, dar nu e chiar asa. Mereu gătim ceva diferit, de la pilaf pîna la pește gatit în cămin, ba chiar și plăcinte am făcut. Cînd nu avem timp, evident că mîncăm în oraș, sau improvizăm ceva la moment din cele trimise de părinți.”
Sanda Mîra, studentă în Cluj la Universitatea Babeș Bolyai, spune că de cînd are o viața independentă, departe de cei de acasă a început, din pacate, să nu mănînce foarte sănătos, ci să recurgă la mîncarea preparată în grabă.
În schimb, Natalia Damian, care este și ea studentă, a menționat că studenția este perioada în care ea a început să manînce sănătos, să experimenteze bucate alese, care sunt folositoare pentru organism.
Am auzit de la unii studenți că de cînd locuiesc singuri se alintă cu ce le place lor, cu toate că este ceva banal, cum ar fi pizza pe tigaie, sau placintă cu umplutură de orice găseau prin casă. Este important, totuși, că anii de studenție formează personalități independente, gospodine și gospodari iscusiți uneori, iar alteori, mai neîndemînatici. Pînă la urmă sunt cei mai frumoși ani, plini de experiențe și regim inedit.
Autor: Rossiana Vasiloi, jurnalistă stagiară la Centrul Media pentru Tineri.