Ministerul Educației, Culturii și Cercetării te invită să urmărești Săptămâna Învățământului Dual. Timp de șase zile vor avea loc mai multe evenimente dedicate domeniilor: Medicină; Electronică și inginerie; Industrie textilă; Agricultură; Automotive; Industrie alimentară. Tinerii care au vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani, dornici să învețe o meserie interesantă și solicitată pe piața muncii, pot călători virtual și pot descoperi informații utile despre oportunitățile pe care le oferă învățământul profesional tehnic prin sistem dual (mai multe informații despre evenimentele ce vor avea loc, pot fi găsite pe pagina https://dual.md/).
Învățământul Dual în Republica Moldova este tot mai solicitat de către tineri. Peste 1500 de elevi învață, muncesc și câștigă bani, în același timp. Aceștia își fac studiile la 34 de instituții de învățământ profesional tehnic din țară. În același timp, ei învață și fac instruirea practică în cadrul a 93 de întreprinderi.
Natalia Grîu, Secretar de Stat în domeniul educației al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării:
„Învățământul dual este solicitat în țările europene. În Moldova, acest sistem oferă tinerilor posibilitatea de a învăța, de a munci în cadrul întreprinderii și, ulterior să se realizeze într-un domeniu în care este interesat. Acest fapt aduce și un impact pozitiv asupra ratei de angajare a tinerilor în câmpul muncii. Încurajăm elevii să urmărească evenimentele, se găsească răspunsurile la întrebări și să aleagă o meserie care-i reprezintă”.
În săptămâna dedicată învățământului dual, elevii se vor teleporta în Dual Space – un univers al ocupațiilor din sistemul dual, unde vor cunoaște care sunt cele mai solicitate profesii și ce oportunități oferă companiile tinerilor care doresc să își urmeze visul.
Ce înseamnă Dual Space?
- O galaxie virtuală în care, timp de șase zile, elevii vor descoperi șase planete: Medicină; Automotive; Industrie alimentară; Industrie textilă; Electronică și inginerie; Agricultură.
- O călătorie online, însoțită de ghidul DUAL Space – robotul Thespian care va ghida participanții în cunoașterea noilor tendințe de dezvoltare a domeniilor din universul învățământului dual.
Învățământul dual se dezvoltă grație cooperării moldo-germane, în cadrul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, implementat de Agenția pentru Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) cu suportul Biroului de Cooperare al Elveției (SDC), care au contribuit la implementarea și dezvoltarea acestui sistem alternativ de studii începând cu anul 2016.
Oana Vodiță, managerul proiectului „Suport în promovarea învățământului profesional tehnic pentru o economie verde”:
„Am susținut astfel de evenimente de promovare pe parcursul mai multor ani, dorind să creăm oportunități pentru tinerii interesați de a petrece timpul într-un mod interactiv și de a se informa despre oportunitățile de viitor. Invităm elevii să urmărească evenimentele organizate în cadrul Săptămânii Învățământului Dual, să se teleporteze în galaxia Dual Space și să descopere multe informații inedite și interesante despre oportunitățile pe care le oferă programele de formare profesională prin intermediul învățământului dual”.
Aventura începe pe data de 16 februarie, 2021. Elevii care vor urmări toate evenimentele, vor răspunde corect la întrebări și vor fi activi în comentarii, vor participa, în mod automat, la un concurs cu premii.
Învățământul dual a trezit interes și robotului Thespian, care a revenit în Republica Moldova ca să exploreze Dual Space. Acesta îndeamnă tinerii să participe activ, să-și invite părinții și colegii, și să vină la bordul aeronavei pentru a porni în marea călătorie spre cunoașterea învățământului dual, unde vor trăi cele mai tari senzații.
Săptămâna Învățământului Dual face parte din campania națională de promovare a învățământului profesional tehnic prin sistem dual – „Înveți, Muncești, Câștigi”, lansată în 2018. Aceasta este organizată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în cadrul cooperării moldo-germane prin proiectul ”Suport în promovarea învățământului profesional tehnic pentru o economie verde” implementat de Agenția pentru Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei (BMZ) și Biroului de Cooperare al Elveției (SDC).