Ultima instruire în educație mediatică, din anul 2016, s-a desfășurat în orașul Căușeni, în regiunea de sud a Republicii Moldova. Cei 18 tineri participanți au discutat împreună cu echipa Centrul Media pentru Tineri despre jurnalism și despre surse de informare, despre fapte și despre manipulare în mass media.
În cea de-a doua zi de atelier, participanții au creat filme scurte utilizând aplicații și instrumente new-media. Astfel, tinerii au înțeles procesul de informare prin media și importanța mesajului transmis.
„Acest atelier a fost arhi-util. Atâta timp cât noi, tinerii, suntem informați – atâta timp avansăm și ne dezvoltăm. În contextul educației mediatice inițiem o eventuală carieră, descoperim un talent și învățăm cum și de la cine să ne informăm corect. Din atelierul de educație mediatică am învățat ce e „mass-media”, care îi sunt derivatele și ce impact social are, am învățat cum să mă impun în lumea virtuală și cum să mă promovez”, a spus Heba Verebcean, elevă în clasa a 12-a, la LT „Alexei Mateevici”.
Produs realizat de tineri în timpul atelierului
„Am început să privesc cu alți ochi știrile. Am început să le verific pe diferite surse independente.
Am și discutat cu un prieten despre aceasta și l-am motivat să fie mai atent cu informațiile”, ne-a transmis după atelier Ion Boboc, elev la LT „Alexei Mateevici”.
Un subiect care a interest tinerii a fost Social Media și impactul rețelelor de socializare.
„Mă interesează rolul rețelelor de socializare. Eu le-aș folosi pentru a transmite mesaj, dar și pentru a promova activitatea profesioanlă a tatălui meu”, a spus Anastasia Cebotari, elevă la LT „Alexei Mateevici”.
În activitatea lor de descoperire a jurnalismului și domeniului media, tinerii sunt susținuți de către profesorii lor:
„Ne bucurăm că liceul „Alexei Mateevici” a fost implicat în proiectul cu educația mediatică. Unii dintre elevi moderează emisiuni la radio, la un post local, astfel cred că le vor fi utile informațiile obținute de la formatori”, a menționat Viorica Verebcean, profesoară de istorie la LT „Alexei Mateevici”.
În cadrul proiectului susținut de DW Akademie, în anul 2016, AO Centrul Media pentru Tineri a organizat patru instruiri de Educație Mediatică, în patru instituții de învățământ din diferite regiuni ale țării. La instruirile de Educație Mediatică au fost implicați peste 60 de tineri, interesați de jurnalism.