De-a lungul multor veacuri, patriarhatul presează sexul feminin, cât și pe cel masculin, din cauza principiilor stereotipizate ale societății – oamenii trebuie să facă anumite lucruri sau să-și interzică altele, în funcție de gen.
Patriarhatul este sistemul în care bărbații au putere mai mare în societate, acasă, la job etc. O societate patriarhală pune presiune mare pe bărbați – să fie puternici, curajoși, bogați, influenți, deștepți, lideri. Iar femeile? – Să fie ascultătoare, de casă.
De mici copii, chiar dacă nu înțelegeam multe, învățam despre rolurile de gen patriarhale, care ne sunt atribuite de către familie și societate.
„Eu și fratele meu ne-am născut la un an diferență. Încă din copilărie, a fost vizibil cum vom fi priviți de părinții noștrii și care vor fi așteptările și atitudinea lor față de viitorul, obligațiunile și drepturile fiecăruia dintre noi. Eu am fost învățată că rolul meu primordial este de a servi, de a fi slabă și supusă, de a avea grijă de alții. Fratele meu a fost învățat că rolul lui este să fie servit, să fie puternic, să întrețină, să gândească, să fie mascul și să nu arate niciodată emoțiile”, Ana, 16 ani (născută într-o familie religioasă cu principii patriarhale).
„În copilărie îmi plăcea foarte mult robotica. Chiar mi-am dorit să fac o carieră din asta. Profesoara mea de informatică m-a susținut mereu în acest sens, deoarece aveam potențial și eram singura fată din clubul de robotică. În același timp, eram neglijată și neînțeleasă de către prieteni și familie. Ei afirmau că acest viitor nu este pentru mine. Am primit o invitație la o universitate presigioasă de robotică, însă, sub influența părerilor din jur, am abandonat această idee”, Lidia, 27 de ani.
Băieții, la fel sunt afectați – de către principiile masculinității toxice și de educația patriarhală oferită în familii.
„Chiar dacă sunt un băiat care a crescut urmărind comportamentul abuziv al tatălui față de mama mea, în loc să preiau acele acțiuni, eu mi-am trasat propriile viziunii asupra obligațiilor pe care le are un bărbat”, Dima, 20 de ani.
Pentru dezvoltare continuă, societatea are nevoie de egalitate. Totul începe de la persoana noastră și de la influența pe care o avem în societate. Dacă noi ne vom dori schimbare, ea va avea loc.
Autoare: Negru Silvia, Josan Elena, eleve, or. Căușeni.
Acest produs este un exercițiu de activism civic și jurnalism cetățenesc, prin care tinerii învață să se exprime cu privire la problemele sau succesele comunității din care fac parte.
Articol realizat în cadrul Media Turului din Glodeni, organizat de Centrul Media pentru Tineri în proiectul „Dezvoltarea gândirii critice în rândul tinerilor și sporirea gradului de participare la nivel local”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, prin intermediul Programului de granturi Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova.
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Dezvoltarea gândirii critice în rândul tinerilor și sporirea gradului de participare la nivel local” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.