Un turneu cultural va găzdui concerte, ateliere, filme și instalații ale artiștilor între 9 și 24 octombrie 2015 în Moldova și Ucraina. Acesta este organizat în baza unui proiect al institutului cultural german ”Goethe-Institut” care sprijină 16 spații alternative de artă din Moldova și sudul Ucrainei pentru a încuraja inițiative, artiști și actori ai societății civile.
Spațiile alternative de artă sunt gestionate de inițiative locale, de tineri manageri culturali și de entuziaști din Moldova și Ucraina.
Ei sunt cei care au sugerat spațiile și au trimis câte o cerere către Institutul Goethe. Începând cu 9 octombrie, timp de aproape o lună, spațiile artistice alternative vor găzdui artiști, muzicieni, filme și expoziții din Germania.
”Considerăm că este foarte important să sprijinim spațiile destinate activităților culturale și în special pe cele conduse și gestionate de tineri și abia aștept să văd ce se va întâmpla în următoarele câteva zile”, a spus Dr. Evelin Hust, directoarea Institutului Goethe din București, instituția care a inițiat proiectul care cuprinde mai multe zone ale Moldovei și orașele Odesa, Cernăuți și Kremenciuc din Ucraina.
Directoarea Centrului pentru Artă Contemporană Chișinău, Lilia Dragneva spune că ”pentru majoritatea inițiativelor locale, aceste evenimente care reunesc formații din Germania, instalații și ateliere sunt evenimente de amploare, care necesită management cultural profesionist.”
În Chișinău, șase spații artistice alternative îl așteaptă pe pionierul german al muzicii techno, Stefan Goldmann, pe artistul vizual Kiritan Flux și pe artistul media și de sunet Frank Schulte, care se va afla în spațiul de artă alternativ „KRYSHA” timp de zece zile și va crea o instalație specială de sunet cu înregistrări din Chișinău.
Ursula Meyer, artistă stradală din Essen, va fi și ea prezentă; ea va lucra cu tineri care studiază artele și va înfrumuseța cu graffiti un perete dintr-unul din spații.
“Este atât de important să faci schimb de idei cu tânăra generație în ceea ce privește arta și practicile artistice dincolo de granițele statale, iar eu prezint cu bucurie arta stradală pe care o practic în Germania și tot cu bucurie aflu de la tinerii de aici, din Chișinău, ce ar dori să facă folosind arta graffiti.”
Intrarea este liberă la toate evenimentele.
În anul 2014, opt spații alternative de artă din Republica Moldova au fost deja sprijinite, iar anul acesta vor urma alte opt spații, dintre care patru în Moldova și patru în Ucraina, majoritatea deschizându-și porțile pentru prima oară.