Elevii din satul Ignăței, raionul Rezina, au avut oportunitatea de a descoperi și de a însuși abilitățile necesare unui jurnalist în lucrul pe teren. În cadrul Media Turului, organizat de Centrul Media pentru Tineri, timp de două zile tinerii au realizat un fotoreportaj despre trei locuri în care putem vedea trecutul și prezentul satului Ignăței. Totodată, elevii au redescoperit valorile satului și au creat, în procesul de documentare, o conexiune cu celelalte generații din localitate. Deși a fost o experiență nouă, participanții s-au descurcat și acum sunt pregătiți pentru a face jurnalism civic în comunitatea lor.
Stadionul
Construit în anii ’60 după război, stadionul din satul Ignăței era dat în exploatare ca teren pentru sport, precum și pentru diferite festivități ale satului. Deoarece satul Ignăței a avut două echipe de fotbal, una – în campionatul raionului și cealaltă – în campionatul republicii, în fiecare duminică se organizau meciuri de fotbal, urmate de activități culturale și jocuri de divertisment. Pe teritoriul stadionului a fost construit, din banii alocați de colhoz, un vestiar pentru fotbaliști, iar după destrămarea Uniunii Sovietice clădirea a rămas părăsită și neîngrijită. În prezent, stadionul este folosit drept pășune pentru animale și, rareori, pentru sport.
Casa de cultură
Casa de cultură din satul Ignăței a fost fondată în anul 1936 de către fostul ministru de interne în timpul României Mari, Vasile Bârcă. Totodată, potrivit fostului primar al satului Ignăței, Nicolae Badan, în cadrul căminului cultural se petrecea orice sărbătoare importantă din calendar. De asemenea, la Casa de cultură a fost creat un cinematograf pentru săteni, care era deschis în zilele de odihnă.
Liceul
Liceul a fost inaugurat în anul 1985, în calitate de școală nouă și singurul liceu din raion. Acesta a fost denumit în cinstea fabulistului Ioan Sârbu, originar din satul Ignăței. Instituția era considerată una dintre cele mai bune din raion și era frecventată de copiii din satele alăturate, iar în perioada anilor ’90 a ajuns la un număr de aproximativ 900 de elevi. Până în prezent, numărul elevilor a înregistrat o scădere considerabilă. Acum își fac studiile aici doar 280 de elevi.
Autoare: Ana Burlea, Gabriela Marian, membre ale Media Clubului din Ignăței.
Articol realizat de tineri, cu susținerea formatorilor de la Centrul Media pentru Tineri, în timpul Media Turului de la Ignăței.
Media Turul a fost organizat în cadrul programului „Tânăr și activ în comunitatea mea” (Youth Empowerment Program – denumirea anterioară), care face parte din proiectul „Media pentru incluziunea tinerilor”, implementat de Centrul Media pentru Tineri, cu susținerea IM Swedish Development Partner.