Un grup de voluntari de la Centrul Național Anticorupție au organizat în Orhei un flash mob de promovare a integrităţii în educaţie, prin care au cerut ca instituțiile de învățământ să fie transparente și libere de corupție.
Tinerii au purtat pancarte și au scandat mesaje care exprimă combaterea taxelor neformale, favoritismul, copiatul – practici care generează corupţia în învăţământ. Totodată, au informat tinerii și adulții despre ce este corupția, care sunt pedepsele pentru darea și luarea de mită și unde pot apela în cazul unei ilegalități.
„În primul rând, în ziua de azi corupția este, eu zic, la ordinea zilei. O statistică elaborată de un ONG din SUA, spune ca anual 1 triliard de dolari sunt dați ca mită. Acest fapt este unul strigător la cer ! Din cauza acestor oameni lacomi, pentru care banii mulți si burta plină e sensul vieții, sufera întreaga populație. Eu am venit astăzi la acest flash mob pentru a-mi arăta solidaritatea față de anticorupție. Solidaritatea față de oamenii integri care pun viitorul țării mai presus de orice ! ” spune Tudor Globa, membru al Consiliului Raional al Tinerilor din Orhei
„Nu putem spune că nu există corupție în învățământ, deoarece acesta este un fenomen de largă rezonanță socială, iar învățământul este un domeniu cu mari implicații sociale. Direcția Generală Învățământ la început de an a atenționat comunitatea educațională că nu trebuie să achite sume ilegale pentru ca ai lor copii să aibă parte de un proces educațional echitabil. De asemenea, solicităm tuturor instituțiilor din subordine să se manifeste în calitate de exemplu de transparență și integritate.” Spune Silvia Mustovici, Șefa Direcției Generale Educație Orhei.
„Corupția este un fenomen răspândit în foarte multe domenii, iar cel al educației nu este neglijat. Ea poate fi întâlnit atât în instituții școlare, cât și universitare. Rostul acestui fenomen este de a compromite sistemul de învățământ și cumpărarea examenelor.” spune Maria Pălărie, elevă la Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale din Orhei
La sfârșitul evenimentului, tinerii au distribuit pliante informative cu titlul „Corupția pe înțelesul tuturor” și au îndemnat oamenii să fie liberi și să spună NU corupției.
Activitatea a avut loc cu sprijinul proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de PNUD în parteneriat cu Centrul Naţional Anticorupţie.
Autor: Adriana Negru, Orhei.