La 11 ani și-a făcut un blog. Scria despre evenimentele din liceul localităţii natale. A venit să studieze în capitală. Prin intermediul unui prieten a ajuns la Centrul Media pentru Tineri. S-a implicat din…




La 11 ani și-a făcut un blog. Scria despre evenimentele din liceul localităţii natale. A venit să studieze în capitală. Prin intermediul unui prieten a ajuns la Centrul Media pentru Tineri. S-a implicat din nou în blogging…
Astăzi, Adrian Bratu este președintele Consiliului elevilor de la Liceul „Spiru Haret”. Tânărul recunoaște că CentrulMedia pentru Tineri a fost o rampă de lansare pentru el, iar azi e mândru că poate povesti altor tineri despre eșecurile și succesele lui în calitate de tânăr formator în blogging.
– Povestește-mi despre perioada în care ai început să scrii pe primul tău blog…
– În acea perioadă, blogul meu era sursa de informare a colegilor. Citeau despre ce se mai întâmplă în liceul din sat sau intrau ca să descarce fotografiile de la evenimente. Mă mai ocupam și cu fotbalul – așa că aveam tot mai puțin timp pentru blog.
– Ai venit în Chișinău să-ți continui studiile. Ce făcea tânărul activ de altădată?
Am început să mă adaptez. A fost o perioadă în care eram mai timid și introvertit. Dar am ajuns, cu ajutorul unui prieten, la Centrul Media pentru Tineri. Acolo am învățat să-mi structurez corect gândurile. Mi-am creat un alt blog, am cunoscut zeci de tineri activi și mi-am reluat activitățile: participam la off-line-uri, mă implicam în evenimente organizate de Centrul Media, scriam articole pe blog.
– Despre ce erau materialele tale?
Pe atunci scriam despre învățământ și ceea ce mă deranja pe mine: că unele discipline sunt irelevante, despre limbajul pascal pe care-l învățăm. Eram nemulțumit că lecțiile nu erau practice sau că se învățau prea multe obiecte. Țin minte un subiect care a avut mai mult succes. Era despre un timbru din Franța pe care apăruse imaginea Republicii Moldova lângă cea a României. Era o idee unionistă. Atunci am avut vizualizări și distribuiri.
Postam câte 3-4 articole în lună. Cu timpul, am renunțat la activitatea de pe blog în favoarea altor activități.
– Acum ești președintele consiliului elevilor de la Liceul „Spiru Haret”. Care sunt prioritățile tale ca leader?
Împreună cu alți colegi discutăm despre problemele din liceul nostru și le căutăm soluții. Sau propunem proiecte interesante, în care s-ar putea implica mai mulți tineri.
Eu sunt interesat de economie și de lumea afacerilor. Această pasiune am s-o dezvolt pe parcurs. Acum îmi doresc să lansez un blog, iar economia și gestionarea corectă a banilor ar fi una dintre temele importante. Observ că mulți tineri sunt dependenți de banii părinților din cauza că nu au suficiente cunoștințe în acest domeniu.
– Azi ai revenit la Centrul Media pentru a instrui alți tineri. Ce crezi că e important ca ei să știe?
Tinerii care vin la Centrul Media sunt interesați să-şi facă un blog, să înveţe cum e în jurnalism, să devină mai comunicabili, mai implicați. Eu le-aș spune să nu facă toate acestea pentru faimă. Trebuie să facă ceea ce-și doresc, dar anume pentru dezvoltarea lor. De asemenea, trebuie să-și dezvolte pasiunile. Ele îi vor ajuta să obțină succes. La început trebuie să se implice în cât mai multe activități ca să poată alege mai târziu. Nu trebuie să exagereze cu postările on-line și nici să șocheze prin comportament la off-line-uri. Un alt lucru important: să nu investească în obiecte, ci în experiențe.
La cei 17 ani împliniți, Adrian Bratu are planuri ambițioase. Din „spatele„ reportofonului am înțeles că tânărul are deja materiale pentru noul blog.
Am mai aflat că, prin ceea ce face, Adrian urmăreşte să influenţeze un public mic – tineriiactivi care doresc să schimbe ceva în viața lor.
Și apropo, Adrian recomandă vizitarea Centrului Media pentru Tineri: ”Aici cunoști oameni implicați, tineri mulți și spațiu nelimitat de comunicare”.