Nimănui nu-i este străin termenul de „jocuri online” – ele pot fi jucate de ceva timp, atât de tineri, cât și de adulți. Începând cu anul 1990, jocurile online au devenit tot mai populare și mai diverse. La început, jocurile se transmiteau prin modemuri sau terminale fără fir, ceea ce s-a schimbat mult, odată cu evoluția tehnologiilor.
De ce noi, tinerii, suntem atrași de jocurile online?!
Jocurile online au o însemnatate mare pentru noi, dincolo de pericolele pe care le văd părinții noștri. Adulții știu că acolo avem curse de mașini, împușcături sau obstacole – ceea ce văd pe ecran, însă noi ne construim o adevărată poveste atunci când jucăm.
În joc, noi suntem personajul principal, într-o lume pe care ne-am construit-o.Trăim o adevărată aventură, o acțiune palpitantă cu etape pline de curiozități și suspans. Ne transformăm activitatea din fața calculatorului într-o interacțiune activă, care ne ajută să obținem o mulțime de satisfacții.
Pot deveni tinerii dependenti de jocurile online?!
Indiferent de vârstă, jocurile online creează dependență. Uneori spunem că jucăm din plictiseală sau ca să ne relaxăm, însă cu timpul, acest obicei se transformă în dependență. Nu sesizăm problema prea repede, căci suntem conectați la „realitatea” din joc și singurul scop este câștigul.
„Jocurile online pot fi considerate un mijloc de evadare din lumea reală, într-o lume fantastică, inexistenta, însă foarte atrăgătoare pentru adolescenți și tineri. Aceste jocuri au un impact negativ asupra adolescenților și tinerilor. De parcă ar nimeri într-o capacană sau într-o robie psiho-emotională.
La început, persoana intră în joc pentru că „mă plictisesc”; „să-mi treacă timpul mai ușor”; „mă relaxez”; apoi, jucătorul este atras spre joc ca de un magnet – trăiește acolo, nu are răbdare să treacă spre noi etape și să câștige. Acele cinci minute de la început, se transformă în ore, zile, săptămâni, până devin dependenți”, a menționat Anastasia Chirica, psihologă cliniciană.
La fel ca mine, și alți tineri au jocuri preferate și sunt captivi online. I-am întrebat ce părere au despre asta jocuri și cât de influențați sunt de ele.
„Prefer jocurile online, deoarece în felul dat mă relaxez și, totodată, timpul petrecut acolo, în lumea jocurilor online, îl asociez cu niște emoții pozitive”, a spus Mihai, 16 ani.
Iana, o tânără de 15 ani, a zis că: „Jocurile au un rol important în viața mea, deoarece mă ajută să-mi dezvolt latura socio-emotională”.
Alții cred că jocul online este un manifest și are un rol deosebit în viața adolescenților.
„Jocul este o cale de exprimare a emoțiilor și dorințelor. Este un mediator al dorinței care aduce o satisfacție și permite exprimarea unei dorințe față de alții”, a menționat Victor, un tânăr de 15 ani, pasionat de jocurile online.
În același timp, psihologii din întreaga lume ne recomandă ca jocurile online să fie utilizate cu limită, eventual, cu supravegherea unui adult. De asemenea, ca un joc online să le dezvolte tinerilor gândirea, el nu trebuie să se bazeze pe violență și accidente, ci pe rezolvarea unor situații, găsirea unor indicii într-o problemă, oferirea unor răspunsuri la quizuri din anumite domenii.
„O altă problem este că acești tineri jucători se închid în sine, nu mai socializează, devin agresivi și intoleranți, apatici. Din punct de vedere fizic, le este afectată vederea, se modifică coloana vertebrală, le este afectat sistemul nervos central etc. În cazul în care părinții nu pot să-i motiveze pe tineri să renunțe la jocurile online, trebuie să apeleze la un psiholog. Dependența de jocuri se aseamănă cu cea de droguri și alte substanțe”, a mai specificat Anastasia Chirica, psihologă cliniciană.
Psihologii ne mai atenționează – folosirea jocurilor online, pe timp îndelungat, sau utilizarea jocurilor despre bătăi, crime, lupte, duce la un nivel înalt de agresivitate.
Autoare: Daniela Moraru, elevă.
Acest articol este un exercițiu de activism civic și jurnalism cetățenesc, prin care tinerii învață să se exprime cu privire la problemele sau succesele comunității din care fac parte.
Articol realizat în cadrul atelierelor de jurnalism cetățenesc, organizate de Centrul Media pentru Tineri în proiectul „Dezvoltarea gândirii critice în rândul tinerilor și sporirea gradului de participare la nivel local”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, prin intermediul Programului de granturi Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova.
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Dezvoltarea gândirii critice în rândul tinerilor și sporirea gradului de participare la nivel local” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.