Tinerii nu se implică în politică, nu sunt activi în societate, nu au suficiente abilități de interpretare critică a faptelor și sunt interesați de rezolvarea problemelor economice – câteva dintre rezultatele studiului „Implicarea tinerilor pentru o schimbare socială pozitivă în Republica Moldova”. Studiul a fost făcut de experți din România și din Republica Moldova care au specificat în studiu că tinerii pot fi divizați în două categorii – „majoritatea tăcută” și „minoritatea activă”.
Cercetarea a analizat situația sectorului de tineret din Republica Moldova din perspectiva activismului tinerilor și potențialul acestora de a schimba evenimentele socio-politice din țară.
Potrivit studiului, în timp ce „minoritatea activă” participă la consultări, încearcă să se implice în procesele de luare a deciziilor, caută oportunități de dezvoltare personală și profesională, „majoritatea pasivă” nu participă la viața civică, sunt conservatori și intoleranți. Studiul mai menționează că grupul majoritar are venituri mai mici, educație mai scăzută, mai puține relații utile, situație materială mai slabă, nivel de informare mai redus.
Analizând datele statistice disponibile, dar și din interviurile desfășurate, experții constată o participare politică și civică scăzută a tinerilor, ei fiind mai puțin activi și interesați decât media populației. Același studiu menționează că tinerii se fac remarcați în mediul online.
Conform datelor Biroului Național de Statistică (BNS), tinerii (15-29 de ani) reprezintă aproximativ un sfert din populația stabilă a Republicii Moldova.
Rezultatele studiului au fost publicate de soros.md.
Acces către studiu „Implicarea tinerilor pentru o schimbare socială pozitivă în Republica Moldova”.