Peste 500 de tineri și tinere, din cinci raioane ale Republicii Moldova – Rîșcani, Glodeni, Căușeni, UTA Găgăuzia, Cantemir, vor avea parte de instruiri în educație media și jurnalism civic, în perioada octombrie, 2019 – octombrie, 2021. Ulterior, 40 de participanți vor fi antrenați în activități de liderism comunitar. Tinerii și tinerele, cu susținerea mass media locală, organizațiilor locale, instituțiilor publice și autorităților publice locale (APL) vor scrie și vor implementa proiecte în satele sau orașele lor.
Pentru fortificarea colaborărilor dintre tineri și APL, mass media, instituții publice, în zece dintre localitățile selectate în proiect vor fi desfășurate zece discuții publice și patru Media Tururi, la care vor fi invitați și jurnaliști din presa națională.
Toate aceste activități fac parte din proiectul „Dezvoltarea gândirii critice în rândul tinerilor și sporirea gradului de participare la nivel local”, implementat de AO Centrul Media pentru Tineri în parteneriat cu Asociaţia pentru Democraţie Participativă “ADEPT”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS).
Proiectul se încadrează în Programul de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, din perioada 2019 – 2021, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.
Activitățile proiectului au scopul de a îmbunătăți gândirea critică în rândul tinerilor, de a spori nivelul lor de participare la nivel local și de colaborare cu autoritățile, ONG-urile locale, mass media și alte instituții.
Localitățile beneficiare, selectate în proiect sunt:
Raionul Rîșcani – Costești, Mihăileni, Zăicani, orașul Rîșcani.
Raionul Glodeni – Balatina, Cuhnești, Ustia, orașul Glodeni.
Raionul Căușeni – Taraclia, Cîrnățeni, Zaim, orașul Căușeni.
UTA Găgăuzia – Avdarman, Svetlîi, Cioc-Maidan, Comrat
Cantemir – Gotești, Ciobalaccia, Cociulia, orașul Cantemir.
În cadrul proiectului vor fi realizate și distribuite peste 200 de produse media – comunicate, reportaje realizate de tineri, povești de succes în format video, postări pe social media, galerii foto și altele, care vor relata despre activitățile și rezultatele proiectului.
***
Proiectul „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS), va oferi în perioada anilor 2019-2021 granturi în valoare de circa 3 milioane de euro Organizațiilor Societății Civile, care își desfășoară activitatea în afara orașului Chișinău.
Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politica Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat.
Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Dezvoltarea gândirii critice în rândul tinerilor și sporirea gradului de participare la nivel local” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.