Într-o discuție cu psihologul Sergiu Toma, un grup de elevi, fete și băieți, de la gimnaziul „Zagarancea” au tras câteva concluzii despre relațiile de dragoste și prietenie dintre adolescenți sau tineri. În primul rând, elevii au spus că e greu să recunoști că placi o fată sau un băiat. În al doilea rând, tinerii au zis că relațiile implică și o doză de frică: „dacă celălalt vrea să profite de ceva și nu are sentimente sincere?”; „dacă darurile sau florile sunt oferite cu intenții ascunse?”.
Jocurile de rol și analizarea unor povești de viață cu personaje anonime i-au făcut pe tineri să înțeleagă mai bine limitele relațiilor de iubire:
„Se întâmplă că vrei să vorbești cu o fată și nu știi ce să spui sau să vrei să săruți o fată și să nu știi ce să faci când ea refuză. În viitor, o să știu să cer opinia celeilalte persoane. Să nu fac doar cum vreau eu”, a zis Nicu.
Alte preocupări ale tinerilor sunt gelozia, posesivitatea sau chiar violența – care pot apărea într-o relație,
„Gelozia are o influență mare în relații. Din cauza ei pot fi certuri, scandaluri”, a spus o tânără.
„Mi-a fost de folos discuția din școala mea. Am 14 ani și am nevoie de aceste informații ca să știu cum să procedez în anumite situații”, a spus Iana.
„Nu am ocazia să vorbesc des despre egalitatea de gen sau despre lucrurile care se împart între pentru băieți și pentru fete”, Mădălina.
Acest produs a fost realizat de către Centrul Media pentru Tineri în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.