Anul acesta am avut oportunitatea să mai completez un capitol din viața mea, care se numește dezvoltarea profesională, cu o experiență frumoasă și eficientă. A început în luna iunie, la Complexul turistic Costești, unde Centru Media pentru Tineri a organizat „Școala pentru jurnalismul responsabil”, la care am participat. Ulterior am fost selectată să plec într-o vizită de studiu la Vilnius.
Vreau să vă spun că atunci când zic Vilnius, simt un amestec de mirosuri plăcute care te fac să te simți comfortabil. Așa m-am simțit eu timp de cinci zile petrecute în acest oraș atractiv.
Conform agendei, împreună cu o tânără jurnalistă din Tbilisi, Georgia, Mariana Asanidze și reprezentatul Rytų Europos studijų centras / Eastern Europe Studies Centre, Andrius Prochorenko am avut întâlniri cu membri ai Parlamentului Lituanian, cu reprezentanți ai Departamentului StratCom din cadrul Ministerului Apărării și cel mai intersant pentru noi, a fost vizita la sediul central al portalului de știri DELFI, la sediul televiziunii Laisves TV(Liberty TV), la Radio și Televiziunea Națională Lituaniană, precum și la Universitatea din Vilnius. Fiecare întâlnire și-a lăsat în viața mea o amprentă, o informație intresantă, o ideologie deosebită, noi contacte care, pe viitor, activând în domeniul jurnalismului, îmi vor fi de ajutor.
Am înțeles că Republica Moldova are multe de învățat de la această țară, unde s-a păstrat conceptul de democrație. Din discuțiile pe care le-am avut cu jurnaliștii, am aflat că și ei întâlnesc dificultăți la capitolele – accesul la informație, propaganda rusă, presiuni din partea politicienilor. Totuși, Lituania ocupă locul 36 în clasmentul mondial al libertății presei (2018), iar Republica Moldova se plasează pe locul 81( sursa:rsf.org). În cadrul acestei vizite am aflat cum mass-media din Lituania luptă cu propaganda rusă, despre startegiile pe care le-au implementat pentru a combate acest fenomen. M-a impresionat munca, efortul, curajul, profesionalismul și tendințele spre care se orientează presa din Lituania.
Am rămas plăcut surprinsă cum în Lituania luptă cu trolii în mediul online – „dacă avem trolli în mediul online, noi vom fi elfi. Elfii fac un lucru bun, identificarea știrilor manipulatorii și a site-urilor false care răspândesc aceste mesaje”, ne-a spus Nerijus Maliukevicius, cercetător la Facultatea de Relații Internaționale al Universității din Vilnius, care studiază rolul mass-mediei în timpul conflictului.
Unul dintre cele mai importante obiective pe care le are mass-media, dar și alte instituții de la Vilnius, este cultivarea spiritului critic în societate, prin diferite proiecte implementate în școli, licee și universități, discutând cu tinerii despre cum să se informeze corect și despre consecințele unui mesaj fals.
„E foarte important să-ți dorești cu adevărat să faci ceva, să faci o schimbare, dacă există voință, mai adugați un pic de efort, aplicați abilitățile, pe care la sigur le aveți și veți reuși. Când am început să-mi fac munca de jurnalist independent, să-mi deschid propriul canal pe youtube, mulți îmi spuneau că este imposibil ceea ce vreau să fac, apoi mesajele mele primeau foarte multe critici atât din partea polticienilor, cât și din partea colegilor de breaslă, dar eu nu am renunțat. Astăzi am reușit să-mi fac un nume pe piață și cel mai important să câștig încrederea publicului, asta vă doresc și vouă, să nu renunțați!” a menționat jurnalistul și fondatorul Liberty TV, Andrius Tapinas.
Aceste vizite de studiu ne dezvoltă nu numai profesional, dar și personal. Avem posibilitatea de a cunoaște o altă cultură , de a face cunoștință cu persoane, de la care avem ce învăța și desigur, de a petrece frumos timpul rătăcind pe străzile unui oraș misterios, chiar dacă afară plouă și vântul îți alungă firele de păr dintr-o parte în alta. Cu părul ud, cu geanta în spate și cu o hartă, pe care o țin cu sfințenie la piept, protejând-o de ploaia care nu vrea să se oprească, am continuat să merg pe străzile care mă îndemnau să le admir.
„Joi, 27 septembrie, ora 16:30, Vilnius, plouă, sunt fericită și simt cum fiecare picătură de ploaie îmi hrănește și îmi conturează personalitatea. A plouat în fiecare din cele cinci zile…”
Mulțumesc Centrul Media pentru Tineri. A fost o experiență frumoasă și benefică pentru mine. Mă bucură faptul că avem astfel de centre, ONG-uri care depun efort, manifestă interes, inițiativă și oferă posibilitatea tinerilor să se dezvolte. Succese și cât mai multe realizări frumoase pe viitor.
Victoria Ciumac