În fiecare an, aproximativ 300 de copii și tineri își dezvoltă creativitatea și pasiunea pentru artă în cadrul atelierelor de pictură organizate la Școala de Arte Plastice „Nicolae Moisei’’, din orașul Telenești, iar la absolvirea instituției își desfac aripile în lumea întreagă.
Pe holul lung, pictat în nuanțe pastelate de albastru și maro, atârnă creațiile de suflet ale discipolilor, iar clasele de studiu de un cromatism luminos creează un mediu călduros și prietenos. „Este o atmosferă foarte relexantă’’, menționează Cristina.
Tehnicile preferate de elevii care frecventează școala de arte sunt cele în piele, ulei, arta decorativă și sculptură.
„Iubesc să pictez în acuarele sau guaș, mai puțin îmi place să lucrez cu creioanele, au nuanțe închise. Prefer combinațiile frumoase și în niciun caz nu iau culorile gata din cutie, le combin – lecție învățată aici, la pictură’’, relatează Ariana.
Studiile în cadrul Școlii de Arte Plastice „Nicolae Moisei’’ durează patru ani, plata lunară fiind doar de 70 de lei – un preț avantajos pentru toate categoriile sociale. Diploma de excelență pe care o primesc tinerii le oferă posibilitatea să-și continue cu ușurință studiile în domenii precum: pedagogie, arta plastică, arhitectură, design interior/vestimentar, construcții etc.
Olga Mardari, profesoară cu o experiență de 32 de ani, subliniază că o instituție de învățământ de arte, în ziua de azi, trebuie să fie atractivă pentru copii, trebuie să fie un loc unde aceștia pot să petreacă util și distractiv timpul liber.
„Când părinții vin să înscrie copiii la noi, indiferent de ce talent are copilul, ei își doresc ca acesta să frecventeze de trei ori pe săptămână, într-un mediu cald și primitor, alături de pedagogi profesioniști”, susține Olga Mardari.
Mulți elevi care au absolvit Școala de Arte Plastice „Nicolae Moisei’’ au reușit să-și continue studiile în instituții prestigioase, atât din Republica Moldova, cât și din România și Italia.
Instituția are șapte filiale, care activează pe teritoriul raionului Telenești.
Autori: Sanda Vîrlan, Cătălin Druța, Roxandra Junco, Vasile Vîrlan, Cristina Cornovanu, elevi ai Liceului Teoretic „Lucian Blaga”, orașul Telenești.
Acest material a fost realizat în cadrul Proiectului „Încurajarea tinerilor să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe și AO „Centrul Media pentru Tineri”, cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Opiniile exprimate în acest material nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene.