În timp ce unii lansează mașini în spațiu, în satele din Republica Moldova practic nu există drumuri asfaltate. Un grup de tineri de la Liceul Teoretic „Hyperion” din satul Gura Galbenei, raionul Cimișlia, a încercat să arate care este situația drumurilor de la ei din localitate, fiind nevoiți să parcurgă kilometri întregi prin glod și băltoace.
Olga est elevă la Liceul Teoretic „Hyperion” din localitate. Din cauză că trăiește departe de școală, ea este nevoită să se trezească destul de devreme în fiecare dimineață. Problema cu care se confruntă este drumul parcurs spre școală. În fiecare dimineată, Olga este nevoită să meargă prin glod, deorece drumurile nu sunt asfaltate, iar de fiecare dată când plouă se formează mizerie.
Aventura Olgăi începe la ora 8:00, atunci când iese din casă cu dispoziție.
Dispoziția ei însă dispare imediat ce pășește după poartă. Glod și băltoace se regăsesc în locul unde ar trebui să fie un drum asfaltat. Până la școală, are de parcurs doi kilometri.
Singura scăpare este iarba care abia se ivește pe marginea drumului și pe care este nevoită să o strivească cu picioarele pentru a scăpa puțin de glod.
În timp de parcurge cei doi kilometri până la școală, ea reușește să-și murdărească nu doar încălțămintea, dar și hainele.
Pe drum ea întâlnește alți zeci de colegi care sunt în aceeași situație. Împreună fac haz de necaz pentru a li se părea drumul mai bun și mai scurt.
Ajungând la școală, cu încălțămintea și pantalonii murdari, elevii sunt nevoiți să spele cizmele cu apă rece, în alte băltoace, cele formate în curtea școlii.
Uneori, angajații de la școală amenajează un loc special unde elevii pot să-și spele încălțămintea cu apă curată.
După ce s-au făcut curăței, intră în școală „как не вчем не бывало” (n.r. de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic), își încălzesc puțin mâinele și merg la ore.
Această situație este des întâlnită, în special toamna și iarna. Totuși, de-i frig, de plouă, de bate vântul ei merg la școală. Anii de școală sunt cei mai frumoși și nimic nu-i poate opri să savureze fiecare moment.
Autori: Olga Caldare, Olga Chicerman, Vitalie Casian, Carolina Strătilă, Dumitru Barbă, elevi ai Liceului Teoretic „Hyperion” din satul Gura Galbenei, raionul Cimișlia.
Acest material a fost realizat în cadrul Proiectului „Încurajarea tinerilor să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe și AO „Centrul Media pentru Tineri”, cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Opiniile exprimate în acest material nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene.