La sfârșit de mai, o echipă de elevi din comuna Pîrlița, raionul Ungheni au participat la o discuție despre relațiile de prietenie și de dragoste dintre băieți și fete. Cu ghidarea psihologului Sergiu Toma, tinerii au vorbit despre tradiții și reguli nescrise pe care le respectă băieții și fetele; despre stereotipuri și alegerile care ne schimbă viața.
„În activitatea la care am participat mi-am putut exprima opinia față de problema ce persistă de când a apărut omul, anume problema de gen. A fost și distractiv, deoarece au fost păreri diferite și au apărut contraziceri. Fiind băiat, consider că dacă vom pune presiune pe femei și vom susține filozofia de „eu îs bărbatul”, vom ajunge să nu mai avem fete”, a spus Nichita, participant la discuție.
„Mi-a plăcut că psihologul a explicat toate lucrurile și mi-a plăcut să aud sfaturi din partea unor adulți (psihologul și membrii Centrul Media). M-am simțit perfect, de parcă ne cunoșteam de mult timp. Am învățat cum trebuie să acționez în anumite situații în ceea ce privește egalitatea de gen. Am luat mai multe idei de la discuție, precum că nu este bine să îmi afișez relația și momentele personale pe Social Media; că este bine să sparg steriotipurile, să îmi urmez scopurile indiferent de ce cred cei din jur. Am rămas încântată”, a zis Elena, elevă.
„Discuția a fost interesantă si la o temă importantă. Nu mi-a plăcut că am discutat online, deoarece atunci cînd suntem față în față este altceva. Nu spun că am luat idei noi, dar cred ca le-am îmbunătățit pe cele vechi. Egalitatea este importată, deoarece toți suntem oameni și nu trebuie să existe acea barieră dintre bărbat si femeie. Toți suntem egali”, a menționat Andrei, elev.
„Discutia a fost foarte utilă si captivantă… nici nu am observat cum a trecut timpul. Mi-a plăcut cum s-a exprimat psihologul, totul a fost pe înțelesul nostru. Mi-a plăcut și faptul că adulții care au participat la această discuție, ne-au oferit sfaturi utile. În urma discuției am înțeles că atât băietii, precum și fetele au drepturi egale și că ar trebui să fim mai siguri de sine, să facem primul pas, indiferent de gen. Ca o concluzie generală: relațiile dintre băieți și fete trebuie să fie bazate pe respect, încredere și iubire”, a spus Maxim, participant la eveniment.
În 2021, echipa Centrul Media pentru Tineri va ajunge în 14 localități din raioanele Cahul și Ungheni, în care va organiza câte două discuții publice asupra subiectului egalității de gen – una pentru tineri și alta pentru adulți.
În anul 2022, cei mai activi tineri implicați în proiect, din cele 14 sate, vor fi invitați la școala de vară „Media Gender Camp”. Adulții vor fi instruiți și implicați în scrierea unor inițiative locale pentru comunitățile lor.
Localitățile care vor beneficia de activități:
Raionul Cahul: Andrușul de Jos, Cahul, Larga Nouă, Slobozia Mare, Văleni, Zîrnești.
Raionul Ungheni: Mănoilești, Măcărești, Pîrlița, Rădenii Vechi, Ungheni, Zagarancea.
Evenimentul a fost organizat de către Centrul Media pentru Tineri în cadrul proiectului „Tinerii, tinerele și autoritățile locale, împreună pentru o comunitate fără violență și stereotipuri de gen”, care se încadrează în Proiectul EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova.
Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.