Alte patru instituții de învățământ din Republica Moldova au fost renovate și dotate după modelul #EduLIFE: Educație și deprinderi de viață, prin modernizarea unei săli de clasă pentru studierea Educației pentru sănătate și a altor discipline care pregătesc tinerii pentru viață, renovarea cabinetului medical și a biroului psihologului școlar.
Totodată, blocurile sanitare în cadrul școlilor au fost dotate cu boxe care conțin produse de igienă menstruală oferite gratuit fetelor. Pe lângă infrastructura creată, elevii, cadrele didactice și nondidactice din cele 4 instituții au beneficiat de instruiri despre prevenirea sarcinii neplanificate în adolescență, bullying, igienă menstruală, servicii de sănătate disponibile gratuit tinerilor, rolul disciplinei opționale „Educație pentru sănătate” și alte subiecte importante pentru dezvoltarea armonioasă a elevilor.






Programul „Școala EduLIFE” este realizat Fondul ONU Pentru Populație (UNFPA) și Ministerul Educației și Cercetării (MEC), în parteneriat cu Fundația „Felicia”, Centrul Media pentru Tineri și platforma Suntparinte.md. Investiția totală a UNFPA în cele patru instituții de învățământ constituie circa 2,1 milioane de lei. Adițional, au contribuit financiar Fundația „Felicia” și autoritățile publice locale.

La 24 februarie, Programul „Școala EduLIFE” 2025 a fost lansat în cadrul Gimnaziului „Taras Șevcenco” din Chișinău, unde studiază cei mai mulți elevi refugiați din țară – 225 de elevi. De asemenea, acolo au fost deschise mai multe clase cu predare în limbile ucraineană și română.
Evenimentul a avut loc în ziua în care se împlinesc 3 ani de la începerea războiului din Ucraina, timp în care mii de elevi ucraineni s-au refugiat împreună cu părinții lor pe teritoriul Republicii Moldova și s-au integrat în instituțiile de învățământ.

„În cei trei ani, Ministerul Educației și Cercetării, alături de alți parteneri, a investit în instituțiile de învățământ care găzduiesc elevi refugiați, pentru a crea condiții, astfel încât să facilităm integrarea acestora și să compensăm pentru ei o nouă casă. Astăzi, alături de UNFPA, lansăm trei spații amenajate în cadrul Gimnaziului „Taras Șevcenco” și alte trei instituții din țară. Vom continua să creăm condiții și să investim în aceste școli, pentru a asigura educație de calitate la cele mai înalte standarde pentru toți elevii”,
a menționat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
Pe lângă Gimnaziul „Taras Șevcenco”, Programul „Școala EduLIFE” a fost extins în trei instituții: Liceul Teoretic „Mihail Koțiubinski” din mun. Chișinău, Liceul Teoretic „Mihail Ceachir” din mun. Ceadîr-Lunga și Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin” din mun. Ungheni, ultimele două fiind și școli model.

„Tranziția de la adolescență la maturitate trebuie să fie una sănătoasă și lipsită de riscuri. Pentru aceasta, tinerii au nevoie de acces la resurse și informații relevante pe care le găsesc în școlile EduLIFE. Prin intermediul Programului, UNFPA, alături de partenerii săi, sprijină dezvoltarea tinerilor prin trei componente esențiale: investiții în infrastructură, acces la produse de igienă menstruală și educație pentru sănătate, astfel încât elevii să fie pregătiți să facă alegeri în favoarea sănătății și bunăstării lor”,
a menționat Natalia Plugaru, Reprezentantă Adjunctă, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) în R. Moldova.
Programul a fost implementat de AO „Centrul Media pentru Tineri” și platforma Suntparinte.md, parteneri ai UNFPA, din anul 2019, care au pus umărul la realizarea mai multor proiecte ce țin de sănătate, educație și tineret.

„Misiunea noastră este să contribuim ca școala să pregătească elevii pentru viață, prin asigurarea accesului la informații despre sănătate, media și relații armonioase. Grație UNFPA Moldova, avem posibilitatea să transformăm școlile în instituții mai atractive și mai prietenoase pentru tineri și pentru comunitatea educațională. Astfel, fetele și băieții învață să devină cetățeni informați, responsabili și activi”,
a menționat Veronica Boboc, directoarea executivă a Centrului Media pentru Tineri.
În 2024, Fundația „Felicia” s-a alăturat Programului „Școala EduLIFE”, în baza unui parteneriat public-privat cu Ministerul Educației și Cercetării și UNFPA. Fundația a investit în dotarea unui cabinet medical la LT „Mihail Ceachir” și a echipat 5 școli model cu dispensere și absorbante gratuite pentru întregul an școlar.

„Ne-am alăturat cu drag Programului EduLIFE, deoarece rezonează cu ceea în ce credem și noi – susținerea unor generații sănătoase și aici ne referim la sănătatea fizică și cea psihoemoțională. Parteneriatele dintre sectorul public și privat oferă acces atât la resurse financiare suplimentare, cât și la expertiză și susținere, pe care noi suntem deschiși să le oferim în continuare”,
a afirmat Natalia Sturza, Directoare generală a Grupului de Companii Felicia.
Programul Școala EduLIFE este prezent deja în opt instituții din țară. Acesta a fost pilotat în anul de studii 2023-2024 în 4 instituții de învățământ: LT „Mihail Sadoveanu” (mun. Hînceşti); LT „Ion Creangă” (or. Căușeni); LT „Mitropolit Nestor Vornicescu” (s. Lozova, r. Strășeni); Gimnaziul „Ion Creangă” (s. Ermoclia, r. Ștefan Vodă).

Rezultatele au arătat că educația pentru sănătate și accesul gratuit la produsele de igienă menstruală în școli contribuie la dezvoltarea deprinderilor de viață sănătoasă, la diminuarea cazurilor de bullying și reducerea absenteismului școlar în rândul fetelor. Astfel, după instalarea dispenserelor cu absorbante, procentul elevelor care au lipsit cel puțin o dată de la lecții, în perioada menstruației, a scăzut de peste 4 ori – de la 55,2% la 12,5%. Totodată 56% dintre fetele intervievate au declarat că se simt în siguranță la școală.