AO „Centrul Media pentru Tineri” a inițiat proiectul „Încurajarea tinerilor pentru a deveni cetățeni activi”, iar unul dintre obiective este promovarea consumului moderat, responsabil și din mai multe surse al informației.
Pentru atingerea scopului, în perioada noiembrie 2017 – noiembrie 2019, vor fi organizate 80 de traininguri în 80 de localități din țară, două tabere de vară, două festivaluri media și mai multe discuții publice inițiate la nivel local. Prin aceste acțiuni, echipa Centrul Media pentru Tineri urmărește și susținerea tinerilor pentru ca aceștia să se implice în viața localităților în care locuiesc prin scriere de articole, prin produse media și comunicare.
Participanții la instruirile de educație media vor afla ce este presa și care este rolul ei, vor înțelege importanța imaginilor și vor cunoaște detalii despre rețelele sociale: „Educația media este o datorie civică. Printre activitățile cotidiene, această dimensiune a consumului de media ne preocupă mai puţin. De multe ori luăm de-a gata ceea ce ni se oferă. Educația media este utilă, mai ales, tinerilor, pentru că îi ajută să obțină abilităţi de accesare a mijloacelor media, de exemplu, aptitudini de a folosi internetul și de a fi siguri online, de a analiza şi a evalua informațiile pe care le citesc, le văd, le aud”, Natalia Strogoteanu, formatoare pentru educație media.
Primele traininguri de educație media au fost organizate începând cu luna februarie, 2018. Echipa de formatori de la Centrul Media pentru Tineri au ajuns la Strășeni, Orhei, în satul Gura Galbenei (Cimișlia).
„Am aflat multă informație nouă și necesară, dar m-am și distrat de minune. Mi-a plăcut lucrul în echipe, în special colectarea informației. Au fost multe emoții pozitive care mi-au permis să mă simt în pielea unui jurnalist. O să-mi amintesc mereu de îndrumările primite de la formatorii de educație media de la Centrul Media”, Mădălina Maleca, elevă la Liceul Teoretic „Ion Vatamanu” din orașul Strășeni.
„Am învățat multe lucruri noi, informație care va influența pozitiv asupra viitorului meu. Am învățat caracteristicile unei știri de valoare, aspecte ale pozelor originale și ale celor false cu care mulți manipulează. De asemenea, am adăugat mai multe reguli noi in experiența mea de a face fotografii. Cel mai important lucru este că datorită activităților și informației prezentate, acum diferențiez știrile de calitate, navighez mai sigur și mult mai liber pe internet, mă simt în siguranță și mult mai informat. Susțin organizarea unor astfel de traininguri în școli, deoarece aduc doar beneficii”, Alexandru Medoni, Liceul Teoretic Hyperion, satul Gura Galbenei din raionul Cimișlia.
Până la sfârșitul anului 2019, echipa de formatori de la Centrul Media pentru Tineri vor susține traininguri de educație media în toate raioanele Republicii Moldova, în liceele selectate și în școlile care se înscriu în proiect prin expedierea unui mesaj către organizatori.
Trainingurile de educație media se încadrează în proiectul „Încurajarea tinerilor pentru a deveni cetățeni activi”, implementat de IREX Europe și AO „Centrul Media pentru Tineri”, cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.
Mai multe despre proiect aici.