Sfârșit de septembrie. Într-o zi răcoroasă de toamnă, în care soarele se ivea din când în când sfios de după nori, pornisem, împreună cu o echipă de tineri, spre Penitenciarul pentru minori de la Goian – unica instituție penitenciară destinată minorilor din Moldova. Situat la câțiva kilometri de Chișinău, la marginea satului Ciorescu și încercuit de o pădurice, penitenciarul a devenit casă pentru 33 de minori aflați în conflict cu legea.
Nu știam cum e acolo, cum arată acei minori, ce fac, cum trăiesc, ce voi discuta cu ei. În mintea mea erau foarte multe întrebări, la care așteptam răspuns. La intrare, dincolo de punctul de control, pe un perete înalt era desenat un soare și flori, o imagine care oferă un pic de liniște și reduce din emoții, dar care ne amintește că după porțile mari din fier, gardul înalt și sârma ghimpată, se află, totuși, niște tineri care au ajuns aici mai degrabă din indiferența autorităților, a sărăciei și nesupravegherii părinților.
Ne-a întâmpinat un teren de fotbal presărat cu nisip, în spatele căruia se afla o construcție mică cu acoperiș, unde se zăreau câteva haine proaspăt spălate și puse la uscat. O cărare îngustă ducea sigur spre intrarea în instituție. Chiar de la ușă se simțea mirosul puternic de mâncare proaspăt gătită, era miezul zilei.
Prima încăpere în care am intrat a fost clasa de religie. O clasă micuță, pereții aproape goi, geamurile cu gratii la fel erau mici, iar pe peretele din spatele clasei, cu litere mari și colorate, era scris „bun venit în lumea cunoștințelor’’. Șapte tineri așezați, fiecare în băncuța sa, ascultau atent profesorul – un preot care le povestea despre Internet și bunătate. Preț de câteva minute am privit fiecare tânăr în parte, erau cuminți și atenți la ce le povestea dascălul.
Un etaj mai jos, într-o altă clasă, tocmai se terminase lecția de cizmărie, unde am găsit-o doar pe doamna profesoară, care aranja cu grijă pe o masă câteva perechi de pantofi și aduna niște foi într-o mapă. A fost o lecție productivă, iar elevii au învățat tehnici noi de reparare și întreținere a încălțămintei, spune profesoara.
Aici, minorii au posibilitatea să facă diferite cursuri profesionale, în funcție de preferințele lor. De asemenea, ei învață obligatoriu până în clasa a IX-a, iar doritorii pot face liceul și da și BAC-ul. Penitenciarul mai găzduiește o bibliotecă cu o diversitate de cărți și o sală de sport cu câteva aparate de antrenament.
Pe Andrei, Gheorghe și Victor (nume schimbate) i-am găsit odihnindu-se pe hol, rezemați de peretele de lângă geam. Victor era cel mai vorbăreț, un băiat de statură medie, blond și pozitiv. A fost cel mai deschis pentru discuție și răspundea liniștit la orice întrebare. „Acum n-am nici un vis, vreau doar să fiu liber’’, acesta a fost răspunsul când l-am întrebat ce visuri are. Își ispășește pedeapsa pentru omor și i-au mai rămas încă 5 ani din cei 8 primiți.
Gheorghe are 17 ani și a fost mai puțin vorbăreț. Nu a dorit să ne spună despre trecutul lui, în schimb mi-a povestit curajos că lucrează în calitate de ajutor de bucătar și se descurcă de minune, chiar îi place. Cel care nu a scos nici o vorbă era Andrei, un tânăr înalt și slăbuț. Ne urmărea tăcut și rușinat. Razele de soare străbăteau geamul luminos și-i puneau în evidență pistruii, care i-au invadat fața. Nici el nu are visuri. Vrea doar să fie liber.
Am vrut să mai discut cu ei, dar ora mesei mi i-a furat pe cei trei interlocutori, nu înainte ca să fiu întrebată „când mai veniți pe la noi?’’.
În câteva minute, holul a rămas pustiu, iar eu am rămas cu aceleași gânduri și cu mult mai multe întrebări, iar pe ei i-am lăsat cu visuri, multe, care îi așteaptă dincolo de gardul înalt cu sârmă ghimpată, acolo unde este libertatea.
Autor: Nata Scobioală
Acest material a fost realizat în urma evenimentului „Media Tur”, activitate organizată în cadrul Proiectului „Încurajarea tinerilor să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe și AO „Centrul Media pentru Tineri”, cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Opiniile exprimate în acest material nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene.