23 de tineri din diverse regiuni ale țării, cu și fără dizabilități, au fost instruiți în scriere de proiecte și leadership, în prima etapă a Programului „Youth Empowerment” 2020, implementat de Centrul Media pentru Tineri. Opt dintre ei vor primi granturi din partea Centrului Media pentru Tineri și IM Swedish Development Partner, pentru implementarea unor proiecte locale.
Pe parcursul lunilor februarie – aprilie, tinerii au învățat, alături de trainerul Sergiu Gurău, care sunt pașii de inițiere a unui proiect, cum să identifice problema, dar și care sunt cele mai potrivite soluții.
„Participarea în cadrul Programului „Youth Empowerment 2020” este o experiență frumoasă și utilă. Am acumulat numeroase cunoștințe despre scrierea unui proiect și despre importanța indentificării problemei, găsirea diverselor soluții privite din mai multe unghiuri. Dar cel mai important, am aflat cât este de necesară inițiativa fiecăruia dintre noi”, a precizat Cristina Kifa, participantă a Programului.
Totodată, beneficiarii Programului au fost încurajați să devină lideri locali la ei în comunitate, să creeze o echipă care se va implica în implementarea proiectelor, precum și să inițieve parteneriate cu actorii locali: APL, agenți economici, activiști civici, școală, bibliotecă etc.
„La sesiunile de instruire în cadrul Programului „Youth Empowerment 2020” am înțeles cât de importantă este inițierea parteneriatelor locale și am învățat cum să atragem factorii de decizie din comunitate în proiectele noastre. Aceste instruiri au fost foarte utile și binevenite, cu multe informații importante și accesibile”, a subliniat Oleg Simcenco, un alt tânăr participant în cadrul instruirilor.
Luând în considerație situația creată în lume și în țară din cauza pandemiei, echipa de implementare a proiectului a regândit modalitatea de organizare a instruirilor. Astfel, ultimile două au fost desfășurate online.
„În calitate de trainer, sesiunile de instruire live au fost o experiență inedită pentru mine. Unica frustrare pe care am avut-o se referă la posibilitatea limitată de a reacționa imediat în momentele în care participanții au avut neclarități privind subiectele abordate. Mă bucr că participanții au posibilitate oricând să revină la înregistrarea video și să asculte din nou informația relatată de mine. Am sesizat că tinerii care au beneficiat de instruire, au un potențial enorm să se implice în procesul de elaborare și implementare a proiectelor de dezvoltare comunitară, și îi felicit că sunt parte a programului Youth Empowerment”, a declarat Sergiu Gurău, trainer în cadrul Programului Youth Empowerment.
„Cât trăim, învățăm. Pentru mine, instruirile în cadrul acestui program au fost un nou început. Am învățat lucruri interesante si noi lifehack-uri în domeniul scrierii de proiecte de la specialiști care au în spate un ghiozdan plin de experiență. Chiar dacă suntem în carantină, echipa de implementare a proiectului s-a descurcat de minune și au făcut tot posibilul să primim informația la timp si integral”, a menționat Ion Calalb, unul dintre beneficiarii Programului.
În perioada 13 aprilie – 10 mai, tinerii beneficiari ai Programului scriu proiecte locale și se vor înscrie în concursul de proiecte. Cele mai bune opt proiecte vor primi granturi în valoare de până la 30.000 lei.
Programul face parte din proiectul „Media pentru incluziunea tinerilor”, implementat de AO Centrul Media pentru Tineri, cu susținere IM Swedish Development Partner și are scopul de a susține tinerii cu și fără nevoi speciale în luarea deciziilor, solicitarea drepturilor, pentru a influența autoritățile publice locale și pentru a schimba lucrurile din jurul lor.