La prima vedere pare a fi o școală, însă sârma ghimpată de la gardurile înalte arată că instituția în care m-am pomenit este o închisoare pentru minori. În acest penitenciar locuiesc copiii certați cu legea. Aici vor locui până își vor ispăși pedeapsa pentru infracțiunile pe care le-au comis.
Deși sunt în detenție, copii se comportă de parcă ar fi la ei acasă, iar pe jurnaliști îi privesc ca pe niște oaspeți. Angajații penitenciarului spun că deținuții minori sunt cea mai complicată categorie de condamnați, care însă cer mai multă atenție, grijă și educație.
Eu am avut ocazia să-i surprind pe viitorii cizmari, când aceștia învățau o meserie, sub supravegherea unui profesor de la școala dintr-un sat din apropiere.
Gheorghe are 17 ani. Îndrăzneț, chipeș și muncitor. Ascultă cu mare atenție fiecare cuvânt pe care urma să îl rostească profesoara.
Tânărul a învățat meseria de bucătar, fotograf și acum este ghidat și în sfera cizmăriei. Cu atâta entuziasm, dânsul îmi povestea despre câte lucruri frumoase a învățat și pe care urmează să le mai studieze. Îi place foarte mult să facă fotografii, să imortalizeze cele mai neobișnuite moment.
Însă, Gheorghe nu s-a oprit aici. A ținut să mai învețe o profesie, și anume cea de cizmar. Spune că niciodată nu s-ar opri doar la o meserie. Dacă ar mai fi oportunități, spune acesta, ar mai învăța și alte lucruri la fel de importante.
„Aici am învățat a face foarte multe lucruri. Îmi place să fotografiez și aștept cu nerăbdare să fac și meseria de cofetar”, îmi spune entuziasmat Gheorghe.
Tânărul a ajuns în penitenciar în urmă cu un an și jumătate și v-a fi eliberat abia peste câțiva ani. Acesta își face planuri mărețe și speră că atunci când va ajunge la libertate, va putea să lucreze în calitate de bucătar, ca să-și poată bucura părinții.
Emoționat, acestea mi-a spus că cel mai mult își dorește să fie alături de familie, de persoanele care le iubește și la care mereu îl duc gândurile.
„Am înțeles cât de important este să fii alături de părinți. Îi aștept de fiecare dată și sper că ne vom revedea foarte curând”, ne spune emoționat Gheorghe.
Tânărul nu se mai gândește la ce a fost și cum este, ci la faptul că peste câțiva ani va putea merge acasă. „Nu voi mai face infracțiuni, deoarece vreau să trăiesc o viață mai bună”, spune convingător băiatul.
Planurile de viitor îi sunt grandioase, așa că de fiecare dată înainte de culcare își imortalizează clipele în care își v-a putea realiza visul cel mai mare.
„Vreau foarte mult să lucrez bucătar. Mă visez undeva, într-un restaurant în care voi avea posibilitatea să pregătesc cele mai gustoase bucate pentru clienți. Îmi place această meserie și sper că îmi va reuși”, povestește entuziasmat tânărul.
Atât profesoara, cât și alți angajații penitenciarului susțin că tinerii au un interes deosebit, iar atitudinea și comportamentul deținuților s-a schimbat spre bine.
„Indiferent unde se vor duce, doresc ca ei să poate munci ca toți ceilalți. Ei sunt foarte muncitori”, spune dascălul copiilor.
La o discuție cu profesoara, acesta ne-a spus că „învățând aceste lecții, copiii învață să comunice cu alți oameni, devin mai curajoși, iar unii dintre ei, atunci când ajung în libertate, ajung să lucreze conform meseriei pe care au învățat-o aici”, remarcă profesoară.
Programul condamnaților începe pe la 7-8 dimineața, asta pentru că unii deținuți se duc la școală, pe când alții preferă să mai zăbovească în celulă. Pe timpul zilei, aceștia au o mulțime de ocupații, astfel nu au timp de plictiseală.
La Goian, minorii, își pot face studiile obligatorii până în clasa a noua, iar doritorii pot face și studii liceale. Cei mai sârguincioși învață meseria pe care cred ei că le se va potrivi. Sunt profesori pentru fiecare disciplină și vin aici special pentru cursurile minorilor și pentru a-i ghida pe drumul cel mai corect. Studiile durează trei luni, iar la finalul cursului deținuții obțin un certificat în care este indicat nivelul de pregătire a minorilor, dar nu și locul unde aceștia au studiat.
Directoarea penitenciarului, Liubovi Jignea-Suveică, ne spune că fiecare copil îi este apropiat și de fiecare dată speră că cei care ies la libertate își vor construi o viață mai bună. Ea spune că au fost băieți care au plecat peste hotarele țării. „S-au încadrat acolo bine și au un lucru care într-adevăr le place”.
La Penitenciarul pentru minori de la Goian se află în prezent 33 de tineri.
Autor: Daniela Cuțu
Acest material a fost realizat în urma evenimentului „Media Tur”, activitate organizată în cadrul Proiectului „Încurajarea tinerilor să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe și AO „Centrul Media pentru Tineri”, cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Opiniile exprimate în acest material nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene.