Evenimentul „Nu dau/Nu iau mită” a fost organizat în scuarul grădinei publice Ștefan cel Mare și Sfânt de către un grup de voluntari. Cu pancarte și lozinci, tinerii au avut scopul de a informa societatea cu privire la formele corupției.
Activitatea realizată de voluntarii „Generația ICS” face parte din campania cu același nume – „Nu dau/ Nu iau mită” și are intenția de opri actele de corupție de orice fel.
Alina Andronache, una din organizatoarele acestui eveniment, a spus că cele mai frecvente acte de corupție au fost înregistrate în școli, licee și universități, fondurile părinților fiind unele dintre instrumentele utilizate: „În instituțiile de învățământ nu trebuie să existe fonduri, iar dacă cineva din administrație insistă că părinții trebuie să plătească și aceștia nu au curajul să se opună, să ne scrie nouă”, a spus organizatoarea.
În parcul din centrul capitalei, tinerii au expus mai multe imagini ce au transmis oamenilor să nu mai dea mită. Fiind conștienți de importanța rețelelor de socializare, organizatorii au invitat trecătorii să fotografieze și să expedieze pe pagina lor imagini cu actele de corupție sesizate.
„Atunci cînd dai mită, îți creezi un viitor în care corupția va fi mereu alături de tine. Noi ne propunem să ajungem într-o societate mai puțin tolerantă la corupție. Dacă cel puțin 10% din populație își va schimba atitudinea, fiți siguri că în următorii ani situația din Republica Moldova se va schimba considerabil”, a menționat Irina Revin, co-organizatoare a evenimentului.
Voluntarii au și o pagină de facebook și un site (www.faramita.eu) unde prezintă cazurile de corupție rezolvate și alte date la acest subiect.
Campania „Nu dau/ Nu iau mită” a început la 19 august și va dura 6 luni. Tinerii vor organiza și alte evenimente de acest fel în raioanele din țară.
Mihaela Talambuța, jurnalistă stagiară la Centrul Media pentru Tineri.