Pe parcursul lunilor februarie-aprilie, 23 de tineri, din diferite regiuni ale țării, înscriși la programul Youth Empowerment (YEP) de la Centrul Media pentru Tineri, au participat la instruiri de scriere de proiecte, la care au învățat cum să depisteze problemele localității în care trăiesc, cum să stabilească parteneriate cu alți membri ai comunității și cum să-și scrie ideile pentru a obține finanțare. După ateliere, tinerii au avut sarcina de a scrie câte un proiect și de-a atrage un grant în localitatea lor – șapte dintre cei 23 de tineri și-au îndeplinit misiunea.
Scopul programului Youth Empowerment (YEP) este de a încuraja tinerii, cu și fără dizabilități, din diferite regiuni și cu diferit statut social, să se implice în dezvoltarea comunităților din care fac parte. De asemenea, programul își propune să susțină tinerii cu potențial de lider, pentru ca aceștia să-și dezvolte și să-și folosească capacitățile în folosul societății.
Cei șapte tineri, câștigători ai concursului de proiecte, vor obține granturi în valoare de 25 000 – 30 000 MDL. În toate proiectele câștigătorilor au fost menționate contribuția financiară a Primăriei sau a unor agenți economici și implicarea voluntarilor (consăteni).
Cei șapte tineri câștigători și cele șapte localități:
- Dumitru Copetinschi, comuna Șipoteni, Călărași.
- Svetlana Eșanu, satul Mândrești, Telenești.
- Daniela Didic, satul Pererîta, Briceni.
- Ana Postelnicu, satul Sadaclia, Basarabeasca.
- Snejana Vizneac, satul Limbeni Vechi, Glodeni.
- Tatiana Mahmote, satul Sireți, Strășeni.
- Grupul de autoreprezentanți Cantemir, satul Baimaclia, Cantemir.
Programul YEP a fost lansat în 2018 și a contribuit la susținerea, prin instruiri, ghidare și minigranturi, a peste 12 tineri și localități din Republica Moldova. Până în prezent, de atelierele YEP au beneficiat peste 70 de tineri din țara noastră.
Programul YEP face parte din proiectul „Media pentru incluziunea tinerilor”, implementat de AO Centrul Media pentru Tineri, cu susținerea IM Swedish Development Partner și are scopul de a susține tinerii, cu și fără nevoi speciale, în luarea deciziilor, solicitarea drepturilor, pentru a influența autoritățile publice locale și pentru a schimba lucrurile din jurul lor.