Tineri, jurnalisti si activiști civici din Republica Moldova au participat la cel de-al doilea Media Tur, desfășurat la Chișinău și Goian, unde au discutat despre delincvența juvenilă, despre metodele de prevenire ale ei și despre reintegrarea în societate a tinerilor aflați în conflict cu legea.
În prima zi de Media Tur, participanții au descoperit informații despre legislația Republicii Moldova și despre normele deontologice ce se referă la delincevența juvenilă, datorită specialiștilor cu care au discutat:
„Când un copil este bănuit de o infracțiune, el este intervievat în condiții prielnice. În Moldova nu există un judecător specializat pentru cazurile în care sunt implicați minori, dar se discută despre un asemenea sistem. Este importantă prevenirea delincvenței și ea se referă la întreaga societate – la familie, la școală, la primărie, la fiecare dintre noi. Dacă reacționăm, tratăm problema de la început, un copil poate fi schimbat”, Octavian Vârlan, avocat.
„Niciodată nu citesc dosarul copilului din prima zi. Aștept să-l cunosc, să văd cum se comportă. La penitenciar, copiii sunt incluși la școală cu ajutorul profesorilor din sat. Cei mai mari pot învăța o profesie. Unii tineri se integrează în societate, altora le este foarte greu după viața din penitenciar. Ei au diplome, știu să lucreze, dar bat la o ușă, două, trei și dacă sunt respinși, renunță. Dacă nu au susținerea familiei, a societății, tinerii revin în sistemul penitenciar”, Liubovi Jignea-Suveica, directoarea Penitenciarului pentru Minori de la Goian.
„Primul îndemn către jurnaliști este să trateze persoanele din penitenciar cu respect. Trebuie respectat angajamentul luat în fața tânărului și a administrației penitenciarului de a ascunde identitatea. Unii jurnaliști îl respectă formal – nu prelucrează suficient fețele tinerilor sau divulgă detalii care duc la identificarea lor. O altă greșeală pe care o fac jurnaliștii este că, de multe ori, tratează tinerii cu excesivă compasiune, până la victimizare și prezintă situația lor drept apocaliptică. Abordarea ar trebui să fie cu accent pe eforturile și șansele de reabilitare”, Viorica Zaharia, președintă a Consiliului de Presă din Moldova.
În a doua zi, tinerii de la Media Tur au mers la Penitenciarul pentru Minori de la Goian. Acolo au discutat cu deținuții, au observat condițiile de trai și s-au documentat asupra metodelor de educare a tinerilor aflați în conflict cu legea.
„În a doua zi, la penitenciar, cele două ore au fost prea puține pentru a descoperi tot ce ne doream. Totuși, cine îți mai dă voie să faci un material din penitenciar, în alte condiții!? A fost o experiență deosebită și am aflat informații noi”, Cristian Pasat, tânăr interesat de subiect.
„Îmi place munca pe teren, îmi place să observ emoțiile, anturajul, mimicile oamenilor. La penitenciar a fost și interesant, și trist. Unii tineri m-au întrebat când mai vin pe la ei și mi-au zis că au nevoie de comunicare. Acolo toți au vis, să fie liberi”, Nata Scobioală, activistă.
Tinerilor deținuți nu le place să vorbească cu jurnaliștii. Cei mai mulți au spus că vor să ajungă acasă, să revină la familii sau să muncească în libertate:
„Îmi place că pot discuta cu cei de aici, ei sunt tineri, ca și mine. Aici avem activități, facem sport, discutăm. Când o să ies, o să-mi caut un lucru. Vreau să ajung mai repede acasă”, Vlad, tânăr deținut.
La Penitenciarul pentru Minori de la Goian își ișpășesc pedeapsa peste 33 de tineri, cu vârsta cuprinsă între 15 și 21 de ani. Potrivit statisticilor, în Republica Moldova, în ultima perioadă, nivelul delincvenței a scăzut. Prevenirea actelor ilegale rămane o responsabilitate pentru autorități și societate. Cei aflați în detenție la penitenciarul de la Goian își ispășesc pedeapsa pentru delicte cum ar fi: viol, omor, furt repetat.
Media Tur a fost organizat de Centrul Media pentru Tineri și IREX Europe, cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Activitatea face parte din proiectul „Încurajarea tinerilor pentru a deveni cetățeni activi”.