A V-a ediţie a şcolii de vară Media Camp s-a desfăşurat în regim online. Treizeci și cinci de tineri, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 18 ani, au beneficiat, pe parcursul a cinci zile, de ateliere interactive. Formatorii de la Centrul Media pentru Tineri au discutat cu participanţii şcolii de vară despre: reţele sociale şi postări cu impact; editarea videourilor şi trucuri pentru fotografii de calitate; dezbateri şi transmiterea mesajelor printr-un discurs public; cinematografie şi manipulare prin imagini.
Pentru tineri, experienţa obținută la Media Camp online a fost o premieră. Unii dintre ei ne-au povestit cum s-au simțit în cadrul școlii de vară.
„M-a impresionat atelierul „Imaginea mea pe Social Media”. Am învățat că siguranţa online pe Facebook sau Instagram este foarte importantă. Așadar, trebuie să fiu mai atentă la ceea ce postez, apreciez sau distribui. La fel, am înțeles că trebuie să public cât am inspiraţie şi să nu folosesc emoticoane în exces. Cât despre instagram, am descoperit câteva aplicaţii utile. Mi-a fost utilă modalitatea de colorare a fonturilor; acum, story-urile mele sunt megacolorate. A fost prima mea experienţă, de așa fel, în mediul online. Am rămas cu niște impresii wow”, a spus Mădălina Lupan, participantă la Media Camp online, ediția a V-a.
„Fiind un tânăr pasionat de cinematografie și jurnalism, m-am înscris la #MediaCamp20. În cadrul acestei tabere de vară, am studiat multe fenomene ce au loc în social media și, astfel, mi-am dezvoltat gândirea critică. Cel mai mult mi-a plăcut atelierul despre cinematografie, unde am aflat despre istoria filmului, compoziția unui cadru, despre lumină şi cum suntem manipulaţi prin imagine. În baza unui film, vizionat cu o zi înainte de atelier, am făcut analiza procedeelor folosite de regizor. Voi folosi aceste cunoștințe pentru a realiza un video pentru concursul Premiul Media pentru Tineri 2020”, a zis Daniel Vlas, participant la Media Camp online, ediția a V-a.
„Atelierul de storytelling a fost o lecție repetată și învățată – cunoșteam cum ar trebui să arate un story, dar niciodată nu am făcut unul într-atât de bine ilustrat. Faptul că formatorii noștri, Gabriel și Diana, ne-au explicat cum să creăm un story calitativ a fost un imbold pentru a-mi schimba perspectiva și pentru a realiza „povești” mai colorate. Școala de vară „Media Camp online” a însemnat oameni frumoși, experiențe diferite și atmosferă călduroasă. Mi-ar fi plăcut să petrecem acest timp împreună, offline, însă ne-am adaptat cu ușurintă situației respective”, a menționat Valeria Tabacari, participantă la Media Camp online, ediția a V-a.
„Experienţa numită Media Camp a fost utilă, am învăţat cum să-mi formez o imagine în mediul online, iar dezbaterile organizate mă vor ajuta să-mi argumentez opinia în societate. În cadrul dezbaterii, ce-a fost organizată în ultima zi de tabără, eu am fost în opoziție – știam că e datoria mea să argumentez și, văzându-mi colegii, am înțeles că trebuie să mă ridic la același nivel. Discuțiile au fost aprinse și mi-a plăcut faptul că am putut să continuăm dezbaterea și după training”, a spus Alecu Buzu, participant la Media Camp online, ediția a V-a.
Școala de vară de educație media, Media Camp, este un eveniment anual. Anterior, cele patru ediții au fost organizate offline, în afara orașului Chișinău.
Media Camp online este organizat în cadrul proiectului „Consolidarea competențelor de educație media”, implementat cu susținerea Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania (BMZ).