Persoane cu nevoi speciale, mame cu ai lor copii și voluntari au intrat în mai multe instituții publice pentru a le evalua accesibilitatea. După testare, pe instituții a fost lipit câte un abțibild ce indică gradul de accesibilitate.
Una dintre cele patru echipe de evaluare a început maratonul cu verificarea clădirii Casa Presei, unde-și au sediul mai multe organizații, asociații private și instituții media. Casa Presei are o rampă parțial practicabilă și ascensor. Clădirea a primit un abțibild portocaliu și mențiunea – accesibilizată parțial.
Muzeul de Istorie este în totalitate inaccesibil. Rampa formează o pantă abruptă, ceea ce pune în pericol viața persoanei cu nevoi speciale, dar și a însoțitorului. Dacă o mămică sau un om cu scaun rulant ar ajunge până la primul etaj al instituției, atunci la exponate, cu siguranță, nu ar putea privi. Scările sunt numeroase, rampa lipsește, iar baia se află la subsol – tot după câteva zeci de scări.
„Sunt două rampe, dar nu le pot urca singur. Chiar și un însoțitor ar obosi pe la jumătate sau s-ar accidenta”, a spus Tudor Onofrei, reprezentant al Asociației Motivație din Moldova. Nici Biblioteca Națională nu reprezintă un exemplu atunci când vorbim despre accesibilitate: „Intrarea pe scări nu este indicată. Treptele sunt lucioase. Eu nu văd unde calc. Nu există vreo bară de care m-aș putea ține. Nici ușa nu este vizibilă. Persoanele cu deficiențe de vedere au nevoie de semnalizări speciale, făcute cu ajutorul culorilor”, a spus Xenia Seminciuc, reprezentanta Oficiului Înaltului Comisar al Drepturilor Omului ONU.
La Teatrul Licurici din capitală, mămicile spun că nu merg decât atunci când copilul crește și nu mai are nevoie de cărucior. Nu există nicio rampă, iar scările sunt numeroase: „Ca să urc căruciorul trebuie să am grijă la copil, dar mie nu mi-ar plăcea să fiu zdruncinată așa. Dacă ai un copil, aștepți până poate acesta să meargă pe piciorușe. Dar dacă ai unul mai mare acasă, déjà trebuie să găsești soluții. Nu poți sta închisă în casă”, a spus o mămică, reprezentantă a Asociației Ask a Mom.
Echipa de evaluare a trecut și pe la hoteluri. Unii reprezentanti au acceptat solicitările, alții au făcut-o pe paparazzii și au refuzat să vorbească cu evaluatorii.
Ajunși la Ministerul Justiției, participanții la maraton au putut vedea un ascensor extern – utilizat de persoanele cu dizabilități, o baie adaptată și o rampă mobilă: „Aici e verde, clar. E prima baie accesibilizată pe care o vedem azi”, au spus organizatorii maratonului.
O altă clădire ce a primit abțibildu verde a fost Casa Națiunilor Unite. Rampa, carpeta special, treptele accesorizate, toate prevăd respectarea drepturilor persoanelor cu nevoi special.
Maratonul a fost organizat de mai multe organiza’ii din Republica Moldova: Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, Centrul Media pentru Tineri, Centrul de Asistență Juridică a Persoanelor cu Dizabilități, Ask a Mom (platforma online), Fete pe Biciclete.
Susținători – Reprezentanța SOIR Moldova.