Ludmila are 20 de ani și este o tânără activistă de mediu, fapt ce a determinat-o să aleagă un mod ecologic de viață. Dorința de a proteja mediul înconjurător a făcut-o pe Ludmila să reutilizeze obiectele, să recicleze deșeurile, să meargă mai mult pe jos, dar și să cumpere haine doar de mâna a doua. Grija față de problemele mediului a fost și motivul pentru care a început să publice materiale pentru www.ecopresa.md.
– Când a apărut dorința de a alege un mod ecologic de trai și care a fost motivul pentru care ai ales să faci această schimbare?
Schimbarea a început în 2018, atunci când am participat la proiectul „Hai Moldova!”. Traineri ne-au vorbit despre impactul deșeurilor asupra mediului, de ce trebuie să organizăm acțiuni de salubrizare și de ce trebuie să sortăm deșeurile. Pe lângă toate cunoștințele dobândite, am făcut cunoștință cu modul de viață a celor de la Eco Village din satul Râșcova, care promovează reutilizarea lucrurilor, promovarea conceptului de agricultură ecologică și faptul că a fi vegetarian nu e atât de rău, pentru că noi în cadrul acestei instruiri am consumat doar bucate vegetariene și a fost foarte sănătos și gustos. După acest proiect am avut ocazia să fiu voluntară la IarmarEco, unde am făcut cunoștință cu oameni ce se ocupă cu inițiative și afaceri eco.
– Care sunt principalele acțiuni pe care le faci pentru a proteja mediul înconjurător?
Pentru a proteja mediul înconjurător, am ales să renunț la pungi și să le înlocuiesc cu tolbe eco, călătoresc cu transportul public, reutilizez obiectele care mai pot avea altă întrebuințare și cumpăr haine de mâna a doua. Sunt convinsă că schimbarea vine de la fiecare din noi, iar Pământul nu este al nostru, e al urmașilor noștri și trebuie să protejăm acest rai.
– Care a fost cel mai important eveniment, dedicat mediului, la care ai participat?
Cea mai importantă acțiune de protecție a mediului este acțiunea de salubrizare pe care am organizat-o în 2018, în orașul Cimișlia, prin intermediul proiectul ,,Hai Moldova!”. Atunci am reușit să mobilizăm în această activitate trei sate din raionul Cimișlia. Am colectat peste 1500 de kg de gunoi. La această acțiune de salubrizare s-au implicat tineri, dar și reprezentanți ai autorităților publice. Primăria ne-a oferit utilaj tehnic în care să încărcăm sacii. A fost o activitate cu care mă mândresc, deoarece am reușit să mobilizez mulți oameni și am făcut un lucru pozitiv pentru comunitate.
– Știu că ești stagiară la Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic și scrii materiale la Ecopresa. Care a fost motivul acestei alegeri?
Am făcut această alegere, deoarece sunt studentă la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, dar și, din simplul motiv, că sunt o promotoare a unui mod de viață sănătos, iar Ecopresa este un portal de știri specializat pe ecologia și protecția mediului, ce vine cu diferite mecanisme şi deprinderi pozitive, pe care ar trebui ca fiecare dintre noi să le pună în practică. La ecopresa.md realizez știri, reportaje, sondaje de opinii, interviuri – îndeplinesc sarcinile caracteristice unui reporter.
– Care este impactul produselor jurnalistice asupra problemelor de mediu cu care se confruntă țara noastră?
Cred că produsele realizate de mine au rolul de a prezenta realitatea înconjurătoare și de a sensibiliza publicul. Oamenii se informează despre situația mediului și își formează o atitudine în raport cu problema poluării mediului. De asemenea, prin intermediul acestor produse, se urmărește promovarea unui mod ecologic de viață.
– Care sunt subiectele abordate de tine în produsele pe care le-ai realizat?
În calitate de stagiară la Asociația Jurnaliștilor de Mediu, am publicat materiale despre calitatea apei din râul Bâc, salubrizarea malurilor Nistrului și Răutului, lipsa unui sistem de canalizare centralizat în localitatea Șerpeni, dar și alte probleme de mediu. Am discutat cu localnicii și cu autoritățile publice despre cauza poluării râului și ce măsuri întreprind pentru a diminua această problemă. Pot spune că aceste materiale au ajuns la un număr mare de oameni și mai multe portaluri de știri au discutat acest subiect.
– Cum crezi, de ce oamenii neglijează protecția mediului?
Eu cred că oamenii neglijează protecția mediului din simplul motiv că nu sunt informați. Gunoiștile improvizate, refuzul achitării tarifelor pentru servicii publice nu sunt rezultatul lipsei de bani, sunt o reflecție a mentalității, a lipsei de responsabilitate, iar soluția cea mai eficientă pentru rezolvarea problemei este introducerea unor amenzi usturătoare pentru oamenii care lasă deșeuri în spații neamenajate.
– Pe lângă amenzi, care ar fi modalitățile de a-i face pe oameni mai responsabili și mai grijulii cu mediul?
Printre măsurile pe care le-aș recomanda ar fi o documentare bună. Spre exemplu, toamna este des întâlnit fenomenul de ardere a frunzelor, dar puțini știu că, de fapt, acestea pot fi compostate, iar primăvara pot fi utilizate în calitate de compost pentru sol. De asemenea, aș recomanda oamenilor să folosească mai puține pungi din plastic, să folosească pungile textile, să reutilizeze sticle, să folosească transportul public, să sorteze deșeurile, să economisească apa și energia electrică, să procure lucruri la mâna a doua.
– Care este îndemnul tău pentru ceilalți tineri?
Le recomand tuturor tinerilor să se implice în cât mai multe activități și să valorifice fiecare oportunitate, deoarece voluntariatul îți dezvoltă abilitățile de comunicare, de lider, de lucru în echipă. În plus, faci cunoștință cu o comunitate de oameni dornici de schimbări în societate. Dacă dorești ca vocea ta să fie auzită, implică-te și dezvoltă-te multilateral și nu în ultimul rând – ai grijă de mediul înconjurător!
Autoare: Milena Morari, stagiară, Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM.