Tineri din Ialoveni, reprezentanți ai Direcției Generale Educație Ialoveni, profesori și reprezentanți ai organizațiilor de tineret au fost invitați să vorbească despre necesitatea renovării grupurilor sanitare din instituțiile de învățământ, în cadrul discuției publice „Igiena la școală începe din vară”.
Atunci când toată lumea este cu gândul la vacanțe și petreceri de absolvire, am adus în față subiectul renovării toaletelor din școli. Chiar dacă tinerii observă mai rapid lipsa unor ferestre noi sau necesitatea vopsirii băncilor, adaptarea și îmbunătățirea stării grupurilor sanitare trebuie să fie o prioritate, având în vedere că menținerea igienei înseamnă protejarea sănătății.
„Oferirea unui mediu protectiv și menținerea igienei sunt priorități în domeniul educației. Construirea unui bloc sanitar în interiorul instituției trebuie să fie o prioritate, iar pe de altă parte, trebuie să avem instruiri pentru elevi, să-i învățăm cum să utilizeze toaleta. Am avut ședințe cu managerii școlari din raion pentru a înțelege care e situația și ce soluții am propune. În timpul unor inspecții inopinate, întrebăm elevii unde e toaleta. Când ne spun că e încuiat, iar cheia o găsim la director, înțelegem care e situația. Blocul sanitar trebuie să fie locul unde fata sau băiatul își aranjează haina, se uită în oglindă, are grijă de starea lui”, a menționat Galina Nița, șefa Derecției Generale Educație Ialoveni.
„O problemă mare în școlile de la noi este lipsa sanitației și lipsa apei. În perioada noiembrie, 2017 – februarie, 2018 prin intermediul Platformei Copiilor au fost chestionați 175 de elevi, din diferite regiuni ale țării. Jumătate din elevii chestionați au spus că în clasele primare se vorbește în fiecare zi despre igienă, dar nu se întâmplă la fel în clasele mai mari, pentru că profesorii consideră că adolescenții știu totul despre igienă. Dacă există toalete în interior, elevii merg acolo doar când sunt seminarii. O altă problem – toaletele sunt comune, pentru clasele I-XII. Majoritatea au lavoar, dar apă mai rar, și mai rar- hârtie igienică sau săpun. În toalete nu se face curățenie și este un miros insuportabil”, au specificat Aisu Isacov și Daniela Caimac, voluntare Platforma Copiilor, coordonată de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului.
„Cred că este foarte importantă igiena pentru tineri, deoarece ei trebuie să aibă un loc în care să aibă grijă de igiena personală, pentru a evita problemele de sănătate sau unele infecții. Mi-aș dori să se atragă atenția și la igiena din catinele școlilor. Da, uneori elevii nu respectă spațiile renovate, dar dacă s-ar folosi materiale de calitate și s-ar lucra bine, eu cred că tinerii ar avea grijă și nu ar distruge”, a spus Iulian Popescu, participant, voluntar Fondul pentru Tineri Ialoveni.
„Voi aveti dreptul la un mod viață de viață sănătos și acest lucru trebuie să vi-l asigure maturii. Aveți Consiliul Elevilor, el trebuie să scrie solicitările respective și să le transmită directorului. După ce am renovat, la un moment dat am înțeles că muncitorii renunță să facă curat. Mi-au spus că tinerii nu știu să folosească toaleta. Aruncau obiecte și resturi, se înfățurau cu hârtia și altele. Am organizat o ședință și am stabilit că diriginții le arată elevilor cum funcționează blocurile sanitare. Eu discut și cu șeful de gospădărie. El mă întreabă de ce atâta hârtie, de ce atâta săpun, că elevii se descurcă și fără. E vorba de mentalitate. Trebuie să mai știm un lucru, toaletele în interior se fac acolo unde este sistem de epurare și canalizare în localitate. Altfel, e dificil să le întreținem”, a menționat Natalia Răilean, directoare a LT „Ion Pelivan”, satul Răzeni, Ialoveni.
După acest eveniment suntem convinși ? că orice problemă poate fi rezolvată prin comunicare ➕ colaborarea între tineri și autorități, profesori, părinți și organizații neguvernamentale ?? ⬇️IREX EuropeEuropean Union in the Republic of Moldova
Опубликовано Centrul Media pentru Tineri Среда, 12 июня 2019 г.
Discuția publică a fost organizată datorită proiectului „Încurajarea tinerilor pentru a deveni cetățeni activi”, implementat de IREX Europe și AO „Centrul Media pentru Tineri”, cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.