În perioada decembrie 2020 – octombrie 2022, echipa „Centrul Media pentru Tineri” a implementat proiectul EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, în care au fost organizate peste 30 de întâlniri cu tineri și adulți, au fost realizate peste o sută de reportaje și peste o sută de postări despre importanța respectării drepturilor omului și egalității de gen.
Pentru a înțelege impactul proiectului, am realizat un rezumat al acțiunilor și o colectare a declarațiilor din partea celor care au fost implicați în activitățile desfășurate de Centrul Media pentru Tineri, în cadrul proiectului EVA.
Ce am făcut pe parcursul celor doi ani?
- 14 discuții despre egalitate de gen, cu tineri din școlile din Ungheni și Cahul, cu implicarea psihologilor și specialiștilor în drepturile omului și 14 discuții despre egalitate de gen, cu adulții și autoritățile din raionul Ungheni și Cahul.
În cadrul discuțiilor ne-am întâlnit cu sute de băieți și fete, am vorbit despre egalitate de gen în societate și la școală, și am aflat problemele tinerilor. După o discuție organizată la Ungheni, am cunoscut-o pe Valeria, care ne-a zis că promovează egalitatea de gen. Totuși, la școală, tânăra observă scene pe care nu le poate opri:
„Pentru că mi-am vopsit părul roz, am auzit multe comentarii, iar un profesor mi-a zis că-mi dă bani, doar să mă vopsesc în culoarea naturală. Mi-au mai zis că a mea culoare de păr indică comportamentul meu – că sunt rea și vreau să fiu deosebită. În societatea noastră, la școală, se consideră că dacă un băiat place o fată, el o poate împinge, brusca, mai pe scurt – o poate agresa fizic. Iar fetele tolerează și spun că-i semn că sunt admirate” – Valeria Pocitari, tânără din raionul Ungheni.
Am aflat că nici băieții nu scapă de discriminări în baza stereotipurilor de gen:
„La școală, fetele erau mai active și veneau cu inițiative. Eu am spart gheața la mine în școală! Am zis ok, eu sunt băiat, dar hai să mă implic. Stereotipul pe care-l urăsc este – chiar dacă înveți, oricum vei lucra în construcții, pentru că ești bărbat!
Există șanse ca o femeie să fie mult mai experimentată într-un domeniu, însă lumea spune că tot bărbatul e superior. Dacă mă uit în familia mea, la mama și la tata; la bunelul și la bunica, acolo există egalitate de gen puternică – dacă bunica lucrează, bunelul face la fel, și invers. La fel e la părinții mei și așa va fi și la mine” – a menționat Nichita Vașciuc, tânăr din raionul Ungheni.
- O școală de toamnă pentru tineri – Gender Camp – despre egalitate de gen, nonviolență și drepturile omului, pentru elevi din școlile partenere, din localitățile: Pîrlița, Rădenii Vechi, Mănoilești, Măcărești, Zagarancea, or. Ungheni, or. Cahul, Zîrnești, Văleni, Slobozia Mare, Andrușul de jos, Larga Nouă.
În cele patru zile de Gender Camp, fetele și băieții au avut întâlniri cu specialiști în domeniul drepturilor omului, au realizat trei produse media, cinci discursuri și au organizat o dezbatere.
„Gender Camp a fost o experiență foarte frumoasă. Mi-a plăcut să văd oameni care nu sunt indiferenți și care luptă pentru schimbări în țară. De fapt, îmi amintesc despre mai multe activități din cadrul proiectului EVA – tabăra de toamna din octombrie 2021, apoi, prin martie, am fost la o ședință, la Chișinău. Am fost la un spectacol de teatru, la mine în localitate, despre discriminare în bază de gen la locul de muncă. Am participat și la amenajarea spațiului pentru elevi, în liceul nostru – inițiativă locală, tot în cadrul proiectului EVA”, a menționat Liuba Dedin, tânără din raionul Cahul.
„Gender Camp a fost o experiență unică pentru mine, pe care aș repeta-o de zeci de ori. Mi-a plăcut că am vorbit despre un subiect sensibil – egalitatea de gen și despre momentele când unii bărbați se cred superiori femeii. Mi-a mai plăcut că am participat tineri din Ungheni și din Cahul. Participanții erau persoane deschise, care-ți puteau da sfaturi, fără să te critice pentru felul în care arăți sau vorbești. Mi-a plăcut că am lucrat la un discurs al meu – despre consimțământ și că am avut discuții cu diferiți specialiști”, a spus Nicanor Nistiriuc, tânăr din raionul Ungheni.
- Șase inițiative locale, implementate de parteneri din raioanele Cahul și Ungheni, în localitățile: Văleni, Mănoilești, Măcărești, Larga Nouă, Slobozia Mare și orașul Ungheni.
Mănoilești, Ungheni
Partener local – Grupul de Inițiativă „Speranța” și Gimnaziul Mănoilești
- Achiziționare de uniforme sportive pentru echipa feminină de fotbal din Gimnaziul Mănoilești.
- Achiziționare de echipament sportiv pentru desfășurarea antrenamentelor pentru fetele și băieții de la Gimnaziul Mănoilești.
- Instalarea a două utilaje fitness în curtea școlii din Mănoilești.
- Desfășurarea turneului „Cupa egalității”, eveniment pentru tineri.
Slobozia Mare, Cahul
Partener local – Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, s. Slobozia Mare
- Construirea și amenajarea unui foișor al tinerilor, la etajul doi al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Slobozia Mare.
- Organizarea a patru ateliere despre egalitate de gen și dezvoltare personală, pentru elevi.
Măcărești, Ungheni
Partener local – Centrul Comunitar Măcărești și Liceul Teoretic „Elada”, s. Măcărești
- Construirea unui Equality Hub – un spațiu al tinerilor, destinat promovării egalității de gen și nu doar.
- Lansarea expoziției de fotografie „Egalitatea de gen în viziunea tinerilor”.
- Organizarea unor seri de film și ateliere pentru tineri.
Larga Nouă, Cahul
Partener local – IP Gimnaziul „Alexandru cel Bun”, comuna Larga Nouă, raionul Cahul
- Renovarea vestiarelor pentru elevii și elevele Gimnaziului „Alexandru cel Bun” din comuna Larga Nouă și îmbunătățirea condițiilor de antrenare în timpul orei de sport.
- Organizarea discuțiilor despre egalitate de gen, pentru circa 100 de tineri din comună.
Orașul Ungheni
Partener local – Grupul de inițiativă locală „Hai Ungheni” și Centrul de tineret Ungheni
- Organizare a unui curs de autoapărare fizică și emoțională pentru 20 de fete și băieți din raionul Ungheni
- Instruire a 25 de voluntari „Hai Ungheni” în promovarea dreptului la o viață sigură, fără violență și discriminare.
- Desfășurare a cinci acțiuni de informare pentru tinerii din cinci localități rurale din raionul Ungheni.
Văleni, Cahul
Partener local – Grupul de Inițiativă Locală Văleni
- Promovarea drepturilor femeilor la sport și socializare, prin animarea clubului de sport din localitate și cumpărarea a două biciclete fitness
- Amenajarea unui spațiu pentru tineri, de vizionare a filmelor în aer liber, prin cumpărarea unui ecran, a unui videoproiector și a unei boxe.
- Formarea „Clubul cinefililor din Văleni” și vizionarea filmelor despre respectarea drepturilor omului și egalitate de gen.
„Comunitatea din Văleni este deschisă spre noi schimbări și către noi provocări. În urma implementării proiectului, Grupul Local de Inițiativă Văleni a devenit mai consolidat, mai implicat, mai responsabil, iar relația acestuia cu autoritățile a devenit mai strânsă. Femeile din comunitate au devenit mai curajoase, mai implicate, deoarece le-au fost create condiții noi de a practica sportul: sală de fitness dotată, tururi cu bicicleta. Femeile și fetele din Văleni au înțeles că trebuie să facă ceea ce își doresc și să aibă mai multă voință în a-și depăși propriile limite. Pentru prima dată în localitate a fost creat și Clubul cinefililor din Văleni, unde comunitatea a avut posibilitatea de a viziona filme ce ating problemele sociale și de egalitatea de gen”, a specificat Mariana Balușca, coordonatoarea inițiativei locale de la Văleni, raionul Cahul.
„Dacă este să vorbim despre Cursul de autoapărare, acesta era o necesitată enunțată de tineri la Post-forumul raional al Tinerilor 2021. Tinerii își doreau să se simtă siguri și încredințați în forțele proprii. Cu lansarea Programului de granturi mici, în cadrul proiectului EVA, idee a fost discutată încă o dată, iar varianta finală a proiectului, care presupunea două cursuri – unul de autoapărare fizică, iar altul emoțională, a fost propusă de tineri, ca un răspuns la provocările zilnice la care sunt supuși – violența emoțională și verbală. Pentru că a fost o experiență pozitivă, suntem pregătiți să desfășurăm a doua ediției, cu un rezultat și mai important pentru comunitate, dar suntem în căutare de resurse financiare”, a menționat Daniel Roșca, coordonatorul inițiativei „Gardienii comunitari ai autoapărării”, implementată în orașul Ungheni.
- 50 de reportaje și povești de succes ale fetelor și băieților, femeilor și bărbaților care au năruit stereotipurile de gen – publicate pe @Centrul Media pentru Tineri și @suntparinte.md
Astfel, am descoperit tineri care știu să facă față comentariilor negative, dar care consideră că avem nevoie de educație pentru egalitate de gen, astfel încât nimeni să nu mai sufere din cauza stereotipurilor:
„Fiind un băiat care poartă cercei, eu aud des că așa fac doar femeile. Arăt că nu-mi pasă și mă îmbrac cum îmi place. Și fetele suferă din cauza stereotipurilor. Cunosc fete puternice, care sunt considerate slabe, pur și simplu pentru că sunt de gen feminin”, a spus Liviu Sîrbu, tânăr din raionul Ungheni.
Partea bună e că tot mai mulți tineri înțeleg presiunea rolurilor de gen și se susțin reciproc:
„Am prieteni băieți care de mici sunt învățați că bărbații nu plâng, că bărbații sunt puternici și nu-și arată slăbiciunile. Asta nu-i ok și eu încerc să le spun băieților că-și pot exprima emoțiile, căci sunt oameni. Ca să oprim stereotipurile, ar fi utile exemplele fericite ale oamenilor care au trecut peste astfel de situații. Asta ne-ar încuraja să fim noi înșine, așa cum vrem”, a menționat Anastasia Robuleț, tânără din raionul Ungheni, în timpul realizării unui reportaj.
- 60 de materiale despre egalitatea de gen și comportamente nonviolente, realizate și publicate de parteneri media locali – Expresul din Ungheni și Ziua de Azi din Cahul.
„În această perioadă am produs un șir de materiale care au abordat subiectul egalității de gen. Noi am optat pentru o abordare paralelă, ori în materialele noastre despre egalitatea de gen nu am scos în evidență doar femeile, ci am abordat și bărbații care au profesii, stereotipic considerate feminine. Acest proiect a fost un exercițiu foarte util, pentru o redacție locală, de a vedea lucrurile din mai multe perspective și de a încerca să găsească acele personaje care să dea valoare produsului media. Am aflat că în Cahul avem regizoare de film documentar sau că în oraș putem vedea bărbați care fac coafuri doamnelor – ei sunt oameni care inspiră”, a declarat Vitalie Hotnogu, redactor al platformei media din Cahul www.ziuadeazi.md.
- Două spoturi prin care a fost promovată egalitatea de oportunități pentru fete și băieți.
Comentariile lăsate de utilizatorii de rețele sociale ne-au făcut să înțelegem că subiectul egalității de gen provoacă, încă, multe opinii contradictorii și că merită să promovăm drepturile omului, ale femeilor și bărbaților
- „Bravo pentru videourile voastre educative! Mereu va urmăresc și îi arăt și fiicei mele de 14 ani tot ce postați! Keep it doing!”.
- „Ce promovați în așa fel de videouri? LGBT? Eu, personal, așa am înțeles – ea trebuie să aleagă între iubit băiat ori fată. Corect am înțeles?”.
- „Bravo! Bine redat mesajul, că trebuie să pleci în așa caz, să nu te lași alinată de cadouri și bani, dar, în schimb, să fii presată psihologic. E vorba de libertate și încredere într-o relație. De fapt, aici e arătat cum se comportă un abuzator și un manipulator…”.
- „Trei ani mai târziu te căsătorești cu el, ieși în concediul de maternitate și începi a cerși bani de la el. Însă el s-a acomodat cu gândul că tu, toată viața ai să achiți pentru tine, chiar și după căsătorie și îți scoate ochii de la tot bănuțul primit de la el”.
- Șase produse video realizate la Gender Camp, cu implicarea și participarea tinerilor.
- Peste 50 de postări, quizuri pe Instagram și story-uri prin care am promovat tinerii din raioanele Ungheni și Cahul și implicarea lor în promovarea respectării drepturilor femeilor din țara noastră.
Astfel, am confirmat tinerilor că ei au dreptul să respingă stereotipurile în bază de gen:
„Sunt mai multe stereotipuri care mă enervează, dar nu doar pe mine… că bărbatul este capul familiei, iar femeia – gâtul; că bărbatul e mai puternic decât femeia. Sunt niște stereotipuri care nu reprezintă realitatea și chiar afectează atmosfera și activitățile unei familii”, a menționat Cristian Buca, tânăr din raionul Ungheni.
- Două parteneriate – AO Perspectiva din Cahul și Centrul raional de tineret Ungheni – prin care am oferit tinerilor din regiuni oportunitatea de a înțelege mai bine egalitatea de oportunități, pentru fete și băieți, în relații, în familie, la muncă sau în societate.
„A fost un parteneriat pe măsura așteptărilor și la timpul potrivit pentru noi, întrucât doream să dezvoltăm activități utile și necesare tinerilor din raion. Am reușit, cu suportul considerabil al CMT, să realizăm, în premieră pentru raionul nostru, mult râvnitul curs de autoapărare fizică și emoțională pentru tineri și chiar o tabără cu sejur de zi, bazată pe alegerea profesiei de către fete și băieți, fără stereotipuri și prejudecăți. A fost o provocare pentru noi să asigurăm echilibrul de gen la activitățile noastre, întrucât am constatat că tinerele sunt mai interesate în activități de dezvoltare personală”, a menționat Alina Butnaru, managera Centrului raional de tineret Ungheni.
„Colaborarea este sprijinul, bunătatea și prietenia pe care o dobândim atunci când împărtășim experiențe unii cu alții și ne sprijinim necondiționat în dezvoltarea unei societăți prospere. Pe parcursul implementării proiectului, am reușit să consolidăm un parteneriat fructuos cu AO Centrul Media pentru Tineri, care la nivel local a asigurat consolidarea dintre tineri, adulți, ONG-uri și Autorități Publice Locale. Am fost încurajați și susținuți să dezvoltăm și să organizăm propriiile activități, care să sporească și să valideze că atât femeile cât și bărbații au oportunități, posibilități și șanse egale”, a declarat Nicolae Mocanu, președintele AO Perspectiva din raionul Cahul.
Localitățile în care am lucrat, în cadrul proiectului EVA – „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”
Raionul Cahul:
Andrușul de Jos
Cahul
Larga Nouă
Slobozia Mare
Văleni
Zîrnești
Raionul Ungheni:
Mănoilești
Măcărești
Pîrlița
Rădenii Vechi
Ungheni
Zagarancea
Acest produs a fost realizat de către Centrul Media pentru Tineri în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova. Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.