La 10 septembrie, Platforma „Chișinăul Accesibil pentru Toți” a prezentat rezultatele obținute în susținerea accesibilității, în anul 2018, în cadrul unui eveniment public la care au participat partenerii platformei și Jessica Doonan, șefa-adjunct a departamentului „Comisia pentru persoane cu dizabilități”, din cadrul primăriei din Boston. Participanții la eveniment au discutat despre accesibilitatea din orașul Chișinău și despre crearea unui mecanism, asemănător celui din Boston, ce ar transforma capitala și ar garanta accesibilitate tuturor.
Ion Cibotărică, director de program „Advocacy și politici publice”, în cadrul CDPD (Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități) a vorbit despre rezultatele platformei „Chișinăul Accesibil pentru Toți” și despre acțiunile planificate pentru anul 2019:
„Direcția Transport a dat asigurări că în timpul lucrărilor de reparare a străzilor din Chișinău se va ține cont de recomandările platformei și bordurile vor fi construite conform normativelor. Pe str. Vasile Alescandri deja au fost coborâte bordurile. În următoarea perioadă este prevăzută instalarea semafoarelor cu sistem sonor la nouă intersecții din centrul capitalei și instalarea pavajului tactil pe bd. Ștefan cel Mare. Pentru aceste adaptări au fost prevăzute 3 milioane de lei în Bugetul municipal 2018. În colaborare cu Întreprinderea „Spații Verzi” ne-am propus să instalăm rampe în principalele parcuri din capitală. În Grădina Publică au fost făcute modificări și a fost asigurat accesul minim în parc. Va fi accesibilizată Grădina Catedralei, apoi și alte parcuri. Tot în perioada 2018-2019 ne-am propus să accesibilizăm 10 instituții medicale, 14 școli și să organizăm ședințe cu agenți economici pentru a discuta despre accesibilitatea în magazine, farmacii etc”.
Acțiunile de creare a mecanismului pentru accesibilitate vor fi continuate de către Platforma „Chișinăul Accesibil pentru Toți” și partenerii ei. La primele activități va participa și specialista din Boston, Jessica Doonan, care va oferi recomandări:
„Departamentul (pentru drepturile persoanelor cu dizabilități) nostru a fost instituit în anul 1971 și inițial, acolo munceau voluntari. Mai târziu am primit finanțare din partea primăriei (din Boston) și a fost posibilă angajarea specialiștilor.
Acum departamentul este împărțit în două structuri, în prima sunt persoanele angajate, în cea de-a doua – voluntarii comisiei. Noi muncim în cadrul administrației publice locale, de aceea putem contribui la producerea unor schimbări sistematice. Fiind structură guvernamentală, avem acces direct la persoanele cu poziție mai înaltă în primărie și în același timp, avem acces la persoanele cu dizabilități pe care le consultăm.
Responsabilitățile majore ale noastre sunt – recepționarea plângerilor cu privire la nerespectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, monitorizarea respectării parcărilor accesibile pentru persoanele cu dizabilități, informarea și direcționarea persoanelor cu nevoi speciale, și asigurarea sau evaluarea accesibilității arhitecturale”.
În ultimii trei ani, schimbările pentru accesibilitate au fost realizate datorită colaborării între organizații neguvernamentale și autoritățile publice locale din orașul Chișinău. Crearea unei comisii permanente ce ar lucra pentru monitorizarea și inspectarea accesibilității ar modifica aspectul capitalei:
„Am participat la o ședință cu reprezentanți de la Primăria Chișinău. Există posibilitatea de creare a unui mecanism de monitorizare a accesibilității, în 2018, în bază de voluntariat. În 2019 el ar putea fi susținut cu resurse din cadrul Primăriei. Nu vrem doar să povestim despre lucrurile frumoase care se fac în Boston, acest eveniment este o invitație la crearea unui mecanism ce ar soluționa problemele accesibilității în orașul Chișinău”, a spus Ion Schidu, partener al evenimentului si absolvent al programului „Professional Fellows”.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova, IM Swedish Development Partner, Consiliile Americane pentru Educație Internațională și Oficiul ONU pentru Drepturile Omului.