Comemorarea Holocaustului, depășirea conflictelor din trecut, evitarea crimelor împotriva umanității, cultura memoriei – subiecte abordate în cadrul atelierului „Bunele practici în comemorarea Holocaustului”, organizat la Chișinău. La eveniment au participat ambasadori, reprezentanți ai grupurilor etnice din Moldova și specialiști din domeniul nonguvernamental, din țară și din străinătate.
La 27 ianuarie este marcată Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului. Dacă mai multe țări din vestul Europei au semnat Declarația de recunoaștere a Holocaustului acum câțiva ani, atunci în Republica Moldova, o declarație politică a fost semnată la 22 iulie, 2016. Documentul condamnă persecuția și exterminarea evreilor de către naziști și a colaboratorilor lor, în perioada 1937-1944, pe teritoriul Republicii Moldova.
Pentru iarna anului 2017, autoritățile din Republica Moldova planifică activități de comemorare a victimelor Holocaustului. Practicile altor țări sunt utile, astfel că un grup de specialiști, din R. Moldova, România, Polonia, Germania, au discutat și au făcut schimb de experiență în cadrul unui atelier de discuții.
Participanții atelierului de discuții de la Chișinău
„Ar fi bine ca noile generații să știe că Holocaustul nu este ceva ce s-a întâmplat demult si departe. A fost o tragedie care a atins satele, orașele din Republica Moldova și mii de oameni au fost executați, printre ei, si familii de etnie romă, care locuiau pașnic în această țară”, a menționat Michael Scanlan, Șef al Misiunii OSCE în Moldova.
Potrivit specialiștilor prezenți la eveniment, în anii 1937-1944, pe lângă familiile de evrei, au fost exterminate și multe familii de etnie romă sau sinti, dar informații sunt puține despre acest subiect:
„Rolul nostru e să vorbim despre tinerii uciși în lagăre, despre suferințele oamenilor de etnie romă sau sinti. Despre aceasta trebuie să publicăm în presă, iar la școală avem nevoie de lecții despre Holocaust”, a specificat Karolina Mirga Danek, președinta Rețelei Internaționale a Tinerilor Romi.
Familii de etnie roma au fost persecutate în timpul Holocaustului
În Republica Moldova, reprezentanții societății civile încearcă să informeze tinerii despre consecințele Holocaustului, dar aceștia menționează că rezultatul ar fi mai bun dacă ar avea susținerea autorităților publice locale:
„La 27 ianuarie, noi mergem în parcul de la „Poșta Veche” pentru a comemora victimele Holocaustului. Acolo era o piatră de comemorare, dar a fost înlăturată. Când am solicitat să reamenajăm un monument cât de mic, am primit un refuz de la Primărie. Atunci când vorbim despre Holocaust, se simte o frică, dar nu trebuie să ne izolăm. Ar fi bine să existe o campanie de informare”, a spus Marin Alla, președintele Uniunii Tinerilor Romi din Republica Moldova „Tarnă Rom”.
Autoritățile din Republica Moldova ar putea urma exemplul României, unde comemorarea Holocaustului este organizată de câțiva ani și are impact asupra oamenilor:
„Pentru sporirea interesului tinerilor pentru Holocaust, noi organizăm concursuri de eseuri, lecții tematice, ceremonii de comemorare, la București este și un monument. Activitățile din 27 ianuarie se bucură de promovare în media. Lecția pe care am învățat-o este că vizitarea memorialelor, organizarea excursiilor pentru copii, discutiile cu supraviețuitorii, nepolitizarea evenimentelor, implicarea autorităților publice locale, expunerea media amplifică efectul zilei”, a declarat Daniel Ioniță, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova.
Monumentul de la București
Holocaustul a fost un program de exterminare a evreilor, planificat și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler. Mai mulți ani la rând, autoritățile din Germania nu au vorbit despre crimele din timpul celui de-al doilea război mondial.
„Mulți ani, noi am ignorant Holocaustul în țara noastră și nu am inițiat discuții publice. Copiii, nepoții victimelor Holocaustului sunt cei care au simțit nevoia să vorbească. Noi ne asumăm vinovăția națiunii noastre și pentru a ne impaca cu istoria trebuie să ne recunoaștem trecutul. În ziua de 27 ianuarie parlamentul se întâlnește în sesiune plenară. Comemorarea este o sarcină și statul este cel dintâi actor social”, a specificat Jochen Guckes, reprezentant al Administrației Parlamentului German de la Berlin.
Începând cu 27 ianuarie 1966, în Germania sunt comemorate oficial victimele regimului nazist. La 10 mai 2005, la 60 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a fost inaugurat Memorialul Holocaustului la Berlin, pentru a cinsti memoria celor 6 milioane de evrei ucişi. Alte țări, din vestul și estul Europei, au preluat practica de comemorare cu scopul de promovare a culturii memoriei și a evitării a altor tragedii mondiale.
Memorialul Holocaustului, Berlin