Unul dintre cele mai vechi orașe din Republica Moldova este capitala ei de nord. Fiind situat pe un teren mlăștinos, orașul a primit numele Bălți. Inițial Bălți era un târg cunoscut datorită cailor de rasă, însă statutul de oraș l-a primit o dată cu nașterea nepotului țarului rus Alexandru I în anul 1818.
Prima persoană care vă întâlnește atunci când intrați în Bălți este „Soacra” – un monument dedicat ospitalității bălțenilor.
Se spune că femeia își aștepta copiii cu pâine și sare, i-a așteptat mult, până a împietrit. Localnicii o numesc „Soacra”, pentru că la Bălți soacra este ca a doua mamă.
Bălți este un centru religios, aici orice credicions își găsește lăcașul său. Biserica „Sfântul Nicolae” este una dintre cele mai vechi edificii din oraș. În perioada sovietică creștinii nordului veneau aici să se roage, pentru că doar această biserică funcționa.
Un alt loc de credință este biserica catolică unde se adună toți reprezentanții acestei religii. La deschiderea edificiului a fost un delegat de la Vatican care a binecuvântat biserica și toți catolicii din regiune.
Cel mai misterios loc din Bălți este Biserica Armenească. Are o arhitectură unică, în stil gotic și este situată în centrul orașului. Localnicii spun că ea este bântuită și se deschide doar de sărbători.
Unicul teatru din Bălți este Teatrul „Vasile Alecsandri” – locul în care lunar sunt organizate spectacole. Anume aici a debutat celebrul actor moldovean, Mihai Volontir.
Bălți este un oraș verde, asta o demonstrează și parcurile lui. Cel mai nou parc din capitala nordului este Aleea Clasicilor în care sunt expuse monumentele celor mai cunoscuți scriitori basarabeni: Mihai Eminescu, Ion Creangă și Grigore Vieru.
Primăria municipuilui Bălți. Este o clădire mare, care atrage multe priviri, anume în interiorul ei sunt luate deciziile cu privire la orașul Bălți. În fața clădirii se înalță unul dintre monumentele lui Ștefan cel Mare din bronz, realizat de Alexandru Plămădeală.
Unica universitate din Bățli este Universitatea de Stat „Aleco Russo” fondată în anul 1945. La Bălți își fac studiile 8% din numărul total de studenți din Republica Moldova.
Material realizat în cardul proiectului MediaLab iulie, 2016 de către: Renata Rățoi