Satul Holercani are o istorie deosebită. Cândva, acest sat era amplasat chiar pe malul Nistrului, însă din cauza construcției hidrocentralei, în anul 1957, satul a fost mutat pe un deal.
Satul nou a fost unul dintre primele sate din Moldova care a fost proiectat de către un arhitect, cu străzi drepte, apeduct și iluminare stradală. Profesoara de istorie, Porubin Irina povestește că oamenii își demolau casele vechi de pe malul Nistrului și cu piatra rămasă construiau alte case în satul nou. În satul vechi a rămas doar Biserica cu hramul „Sfântul Nicolae” pe malul bătrânului Nistru.
Chiar și o parte din cimitir a fost mutat în noul sat. Săteanul Porubin Ilie, care a participat la deshumarea cimitirului din vale, ne spune că jumătate din cimitir a fost adus în deal. Osemintele celor decedați au fost reîngropate în cimitirul nou. În satul nou a fost construită școala, grădinița, punctul medical, primăria, casa de cultură.
Teleba Eugenia și soțul ei, Vladimir, ne spun că sunt mulțumiți de faptul cum au fost construite casele în sat. Ei nu au prins viața din satul vechi, pentru că s-au născut în satul nou.
Vlada Sandu, elevă în clasa a X-a la Liceul din Holercani, spune că satul este ca un mic orășel, deoarce străzile sun mari, asfaltate, luminate: „Cu toate acestea, nu cred că am să rămân în sat, nu-mi leg viitorul meu de acest sat. Da, aici sunt părinții, rudele, prietenii mei, dar aici nu voi putea să mă dezvolt, să mă realizez”.
Autori: Sîrbu Ionela, Rotari Miroslav, Porubin Nicoleta, Stratulat Serafima, elevi ai Liceului Teoretic „Holercani”, satul Holercani, raionul Dubăsari.
Acest material a fost realizat în cadrul Proiectului „Încurajarea tinerilor să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe și AO „Centrul Media pentru Tineri”, cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Opiniile exprimate în acest material nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene.