După ce a cunoscut echipa Centrului Media pentru Tineri, Alexandru Cozlovschi a invitat-o la un training de educație media, organizat pentru colegii lui din orașul Fălești. În toamna acestui an, Alexandru a vrut să descopere și mai multe despre media, așa că s-a înscris la un schimb de experiență dintre tineri – Erasmus.
„Tinerii sunt influențați ușor, mai ales în localități și observ aceasta atunci când apar anumite știri, iar despre ele se discută mult în cercurile de prieteni. Trainingul de educație media, organizat de Centrul Media pentru Tineri și IREX Europe a fost ca o soluție pentru evitarea manipulării. N-o să spun că problema s-a rezolvat, dar colegii mei verifică altfel informația sau îmi cer opinia atunci când apare ceva dubios. Am invitat trainerii în localitatea mea pentru că vreau să avem o generație de tineri informați, care nu cred tot ce apare pe net. O parte din acele informații le-am folosit în Georgia când am vorbit despre fake news”.
„Tinerii au nevoie de educație media pentru că aceasta îi face să gândească critic. Și nu mă refer doar la media sau la știri, dar în general. Când tânărul pune întrebări, poate pentru un profesor sau pentru o altă persoană este incomod și enervant, dar pentru tineri este benefic, deoarece își dezvoltă gândirea și personalitatea”.
„Despre educație media, prima dată am auzit atunci când am devenit ambasador U Report, apoi m-a interesat domeniul. Totul în jur este informație, merg pe stradă și văd un banner – e o informație, pe Facebook sau la tv – tot informații. Dacă nu știi să le filtrezi și crezi în orice, e o prostie. După experiența cu Erasmus am înțeles că în Moldova se fac multe lucruri. Introducere educației media ca displinită opțională la școală e de apreciat”.
„Experiența cu Erasmus a fost ceva deosebit, deoarece am analizat știri și campanii naționale, dar și internaționale. Am înțeles că majoritatea țărilor postsovietice se confruntă cu aceleași tip de știri false, care au influențe politice și sociale. Influnța propagandei rusești este și în Moldova, și în Armenia, și în Georgia, Cehia etc. A fost interesant să văd impactul știrilor false în diferite țări și cum luptă organizațiile împotriva răspândirii lor. Mi-au plăcut exemplele din Cehia…”
„A fost un caz în perioada campaniei electorale – pe Facebook circula o știre despre un candidat care ar fi luat mită pentru campanie și nu a declarat suma. Prietenii mi-au scris ca să-mi ceară opinia. Am observat că materialul era scris în 2017. Oamenii din oraș credeau acea știre, dar colegii mei au făcut un fel de campanie de informare – „Fiți atenți, știre falsă pentru favorizarea unui candidat”.
Acest material este realizat în cadrul proiectului „Încurajarea tinerilor pentru a deveni cetățeni activi”, implementat de
Centrul Media pentru Tineri și IREX Europe, cu susținerea financiară a Uniunii Europene.