Discuția publică organizată la Măcărești, Ungheni, prin intermediul platformei Zoom a scos la suprafață mai multe stereotipuri, înfruntate și trăite de tinerii sau adulții din Republica Moldova: dacă e femeie, trebuie să aleagă un loc de muncă mai liniștit; dacă e bărbat, trebuie să aducă bani în casă; dacă e fată, trebuie să învețe bine; dacă e băiat, trebuie să aibă păr scurt; dacă e bărbat, trebuie să aștepte să i se pregătească bucate; dacă e femeie, trebuie să îngrijească bine casa etc. Discuția a fost ghidată de către psihologul Sergiu Toma.
La discuție au participat mai multe fete (poate fi și acesta un efect al stereotipurilor din societate). Multe dintre tinere erau deja interesate de subiectul egalității de gen, totuși, câteva eleve au găsit răspunsuri la întrebări importante, de felul – „dacă sunt fată, pot alege orice profesie îmi place”?
„De mult timp așteptam să abordez un astfel de subiect, nu doar în grupurile de prieteni, ci și într-o discuție mai largă. Mă bucur că am prins o astfel de ocazie. Ar fi bine ca anume de la noi, tinerii, să se înceapă un pic de disciplinare la capitolul „Egalitate de gen”. Cei maturi au stereotipurile bine îmbibate în rădăcini, însă noi vedem lucrurile din altă perspectivă, de aceea e cu mult mai ușor să ne mobilizăm și să oferim și altor tineri o parte din cunoștințele pe care le-am acumulat azi”, a spus Tatiana Tomșa, elevă la LT „Elada”.
„Nu mi-am schimbat părerea pe care o aveam despre sintagma „egalitate de gen”, dar mă bucur că am avut ocazia să discut cu cineva. Mi-a plăcut faptul că am abordat subiecte destul de controversate și că am primit răspunsuri de la un specialist calificat. A fost bună fraza formulată de domnul psiholog: „Trebuie să ne alegem o profesie după aptitudini și capacități, nu după gen sau alte criterii”. O frază spusă la timpul potrivit, poate face pe cineva mai fericit sau, în cazul meu, mai sigură. La școală nu prea am avut așa discuții, iar dacă profesorii încearcă să facă asta, cedează din cauza lipsei de interes pe care o au mulți elevi”, a menționat Alina Zibrițchi, elevă la LT „Elada”.
„Am mai participat la o activitate asemănătoare, cu aceeași temă de discuție, însă nu regret ca mi-am petrecut timpul la discuție. M-am simțit foarte bine si mi-ați transmis un vibe pozitiv”, a zis Anghelina Muschei, elevă la LT „Elada”.
„După vizionarea videoului prezentat de psihologul Sergiu Toma, am avut o viziune mai clară asupra egalității de drepturi în cazul femeilor și bărbaților. Chiar dacă există persoane care spun că femeile trebuie să stea mai departe, în umbra, sper ca acestă absurditate să dispară și să ne dăm seama că femeile și bărbații au drepturi egale”, a menționat Ana Hîncu, elevă la LT „Elada”.
În 2021, echipa Centrul Media pentru Tineri va ajunge în 14 localități din raioanele Cahul și Ungheni, în care va organiza câte două discuții publice asupra subiectului egalității de gen – una pentru tineri și alta pentru adulți.
În anul 2022, cei mai activi tineri implicați în proiect, din cele 14 sate, vor fi invitați la școala de vară „Media Gender Camp”. Adulții vor fi instruiți și implicați în scrierea unor inițiative locale pentru comunitățile lor.
Localitățile care vor beneficia de activități:
Raionul Cahul: Andrușul de Jos, Cahul, Larga Nouă, Slobozia Mare, Văleni, Zîrnești.
Raionul Ungheni: Mănoilești, Măcărești, Pîrlița, Rădenii Vechi, Ungheni, Zagarancea.
Evenimentul a fost organizat de către Centrul Media pentru Tineri în cadrul proiectului „Tinerii, tinerele și autoritățile locale, împreună pentru o comunitate fără violență și stereotipuri de gen”, care se încadrează în Proiectul EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova.
Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women,
al UNICEF sau al Uniunii Europene.