Din luna septembrie, echipa de formatori de la Centrul Media pentru Tineri a reluat organizarea atelierelor de educație media. Timp de două zile, tineri și tinere din Republica Moldova vor descoperi influența mass mediei, vor afla cum pot depista știrile false, vor înțelege riscurile rețelelor sociale și vor devini reporteri în localitățile lor.
Prima instruire, după vacanța de vară, a fost desfășurată în satul Obreja Veche din raionul Fălești.
„Înainte nu atrăgeam atenția la știrile pe care le vedeam, la fotografiile ce apăreau pe rețele, unele erau false, dar eu le consideram adevărate. Nu am mai avut astfel de lecții în școală, sunt foarte utile tinerilor”, a spus Artiom, elev și participant.
Unii elevi au devenit interesați de social media și de modul în care informația se răspândeste. Alții au vrut să afle cum să fotografieze, când ne manipulează imaginile și ce înseamnă munca unui reporter.
„Mi-a plăcut munca în echipă, din ziua a doua. Am vorbit despre imaginile false, am învățat cum să fac corect o fotografie. Noi am filmat despre instruirea realizată de Centrul Media, altă echipă a filmat despre tinerii din Obreja Veche. După training, am povestit colegilor din alte clase despre experiența noastră. Ar vrea să participe și ei”, a menționat Elena, elevă.
Până la 30 octombrie vor mai fi organizate șapte instruiri de educație media, în diferite regiuni ale țării. De la începutul anului, peste 1.100 de tineri au participat la cele 59 de ateliere de educație media.
Instruirile de educație media se desfășoară în cadrul proiectului „Încurajarea tinerilor pentru a deveni cetățeni activi”, implementat de IREX Europe și Centrul Media pentru Tineri, cu susținerea financiară a Uniunii Europene.