Drumurile sunt o problemă majoră în toată Republica Moldova, precum și în satul de baștină al marelui artist de muzică populară Nicolae Sulac, care a crescut în satul Sadîc, raionul Cantemir.
Calitatea drumurilor scade din cauza faptului că nu sunt atrase investiții, astfel unele ulițe rămân neschimbate, ceea ce devine revoltător pentru locuitorii satului.
„În comparație cu alte sate din regiunea de sud, drumurile din Sadîc sunt mai rele, fapt cauzat de activitatea oamenilor, dar și a celor responsabili de acest domeniu. Principalele probleme pe care le-am observat sunt lipsa sancționării și a monitorizării cazurilor de degradare a drumurilor, trecerea transportului de mare tonaj pe solul proaspat plouat, aruncarea materialelor de construcție pe drumurile publice. Iarna sau în perioada ploioasă a anului, din cauza stării drumurilor, în localitățile rurale nu pot ajunge ambulanțele, ceea ce pune în pericol viața și siguranța omenilor”, a spus Ilinca Basarab, tânără locuitoare a satului Sadîc.
„Situația drumurilor din localitatea Sadic devine tot mai degradabilă, ceea ce duce la distrugerea automobilelor, dar si la dificultatea de a ne deplasa. În urma ploilor recente, drumurile au căpătat un aspect și mai rău”, a menționat Anastasia Sompol, profesoară la Gimnaziul „Nicolae Sulac” din sat.
Totuși, situația nu este scapată de sub control în totalitate.
„Într-adevăr, calitatea drumurilor nu e prea bună, însă există șanse ca în viitor situația să se schimbe. În prezent, una dintre cauzele care opresc procesul de reparare a drumurilor este pandemia de COVID-19”, a specificat primarul satului Sadic, Ilie Porumbescu.
„Anual se alocă aproximativ 250 de mii de lei pentru repararea drumurilor locale. Anul trecut au fost reparate patru străzi din banii alocați din fondul rutier, aceasta fiind unica sursă”, a menționat Aliona Radu, care a activat în cadrul Primăriei satului Sadîc.
Faptul că drumul central are o calitate mai înaltă decât celelalte străzi din localitate, nu face ca imaginea acestuia să arate mai bine. E nevoie de un impuls strategic bine definit, atât din partea administrației locale, cât și din partea locuitorilor, astfel încât să avem o colaborare de succes.
„Eu mă raportez pozitiv la situația drumurilor – consider că în scurt timp străzile vor fi acoperite cu piatră spartă. Acest lucru este eficient pe termen scurt, deoarece drumurile în varianta albă au capacitatea de a se distruge mai ușor. Astfel, cred că este important ca drumurile să fie asfaltate”, a menționat Ștefan Bejan, profesor la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Comrat.
În pofida faptului că repararea drumurilor durează, băștinașii acestui sătuc frumos – Sadîc, speră la o dezvoltare, însă speranța fără manifestare și reacție nu semnifică prea mult.
Autor: Valeria Tabacari, elevă.
Acest articol este un exercițiu de activism civic și de jurnalism cetățenesc, prin care tinerii învață să se exprime cu privire la problemele comunității din care fac parte.
Articol realizat în cadrul atelierelor de jurnalism cetățenesc, organizate de Centrul Media pentru Tineri în proiectul „Dezvoltarea gândirii critice în rândul tinerilor și sporirea gradului de participare la nivel local”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, prin intermediul Programului de granturi Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova.
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Dezvoltarea gândirii critice în rândul tinerilor și sporirea gradului de participare la nivel local” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.