Tinerii de la liceul „Ioan Sârbu”, din satul Ignăței, raionul Rezina, au participat la o discuție cu jurnalistul și moderatorul emisiunii „Cabinetul din umbră”, Vitalie Călugăreanu. În cadrul evenimentului, elevii din clasele a X-a și a XI-a au aflat secretele producerii unui talk-show, precum și alte detalii despre cum e să fii jurnalist.
Vezi șase întrebări ale tinerilor și răspunsul jurnalistului.
1. Cum are loc selectarea subiectelor discutate în cadrul emisiunii?
– Echipa cu care lucrăm la această emisiune este formată din cinci persoane. Selectarea temelor pentru discuții o facem împreună, reieșind din ceea ce se întâmplă în momentul de față și dacă reprezintă un interes major pentru societate. Există și emisiuni pe care le realizăm în baza unor investigații pe teme deja discutate în spațiul media.
2. Care sunt punctele slabe în domeniul jurnalismului?
– Din punctul meu de vedere, corupția și manipularea sunt unele dintre cele mai importante slăbiciuni în jurnalism. Pentru ca să înțelegeți mai ușor, o să vă ofer un exemplu. Cei care controlează piața media de mai mulți ani au reușit să o dezvolte atât de tare, încât ei acoperă instituțiile media independente. Prin faptul că sunt mulți și nocivi, produc un rău societății, chiar dacă noi, jurnaliștii independenți, încercăm să aducem lumina și să spunem adevărul. Această situație generează un gust amar.
3. Ați adresat vreodată unui invitat întrebări despre viața lui personală?
– Dacă viața privată a invitaților nu se intersectează cu interesul public, atunci eu nu adresez întrebări personale. Dar când ceea ce fac ei „la nivel personal” (mă refer la copiii lor care trăiesc în străinătate în palate de lux și au mașini foarte scumpe) este de interes public, atunci mă interesează detaliile personale din viața invitatului. Deci, când ești sută la sută sigur că informația pe care o ai este adevărată, atunci îți permiți să adresezi orice fel de întrebări.
4. Cum ați reacționat la prima critică referitor la ceea ce faceți și dacă v-a afectat?
– Primesc foarte multe critici, dar ele nu sunt argumentative. Eu nu am fost în situația în care să analizez sau să renunț la jurnalism din cauză că am fost criticat. Criticile împotriva mea nu au cum să aibă substanță, pentru că eu toată viața am muncit cinstit. Nu există om care să-mi poată reproșa ceva legat de deontologie, etică și profesionalism. Am realizat multe proiecte unde am ieșit în pierdere doar pentru ca să rămân integru și curat.
5. De ce ați ales să activați ca jurnalist în Republica Moldova, și nu în altă țară?
– Când eram în anul V la Jurnalism, am avut o ofertă de muncă din partea unei televiziuni din România, pe care am refuzat-o. Atunci eram foarte atașat de Republica Moldova și de visul meu de a avea o casă aici, din această cauză nici măcar nu am analizat propunerea. Dacă promovăm adevăratele valori și muncim corect, atunci creștem pe plan profesional, ba chiar și dezvoltăm domeniul jurnalismului la noi acasă.
6. Ce recomandări puteți oferi tinerilor care vor să devină jurnaliști?
– Este un sport național în Republica Moldova – jurnaliștii care contează trebuie să fie cumpărați. De aceea, sfatul meu, pe care îl ofer tuturor jurnaliștilor care intră în redacția unde sunt și eu, sună astfel: „Orice ați face, nu vă vindeți”.
Evenimentul a fost organizat de Centrul Media pentru Tineri, în cadrul proiectului „Promovarea gândirii critice precum instrument de reflectare și acționare pentru tineri și adulți” – finanțat de Ambasada SUA. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor acestuia și nu corespund neapărat cu cele ale Ambasadei SUA.
Autor: Vlad Dumitrașcu