Fenomen pentru Republica Moldova, „devorbăcutine.eu” a devenit, în mai puțin de două luni, sursă de sfaturi și de regăsiri pentru mii de oameni, de toate vârstele, din diferite colțuri ale lumii. Autorul proiectului este…


Fenomen pentru Republica Moldova, „devorbăcutine.eu” a devenit, în mai puțin de două luni, sursă de sfaturi și de regăsiri pentru mii de oameni, de toate vârstele, din diferite colțuri ale lumii. Autorul proiectului este Vitali Cipileaga – tânărul cu sufletul matur și cu har în scriere, care aduce pe site-ul său câte 100 000 de vizualizări în fiecare zi.
Vitali Cipileaga este tânărul care a adus o noutate în lumea blogurilor din Republica Moldova. Modul de abordare a unor subiecte precum dragostea, viața de cuplu, fericirea sugerează o maturitate a gândirii, educată, cel mai probabil, prin lectură și experiențe:
„Primul blog l-am creat fiind la liceu. Primul articol era despre blonde și despre faptul că trebuie iubite, respectate… Atunci era marcată ziua lor (zâmbeşte). Articolele pe care le scriam aveau succes, așa că eram motivat să continuu.
În acest an mi-am zis ca trebuie să vină o schimbare şi a apărut „devorbacutine.eu”. Site-ul a apărut pentru că am simțit necesitatea oamenilor de a comunica, de a discuta despre lucruri simple, obișnuite.”
Vitali Cipileaga scrie fiind inspirat de experiența celor peste două decenii de viață. Tânărul ştie că vârsta lui nu este cunoscută de toţi cititorii. Pentru a evita unele stereotipuri, Vitali se fereşte să spună prea multe detalii legate de aceasta: „Îmi place să spun că sunt un bărbat care scrie ceea ce simte și asta e suficient. Cititorii fideli știu cine sunt eu şi câţi ani am, alții nu știu. Probabil că vârsta ar avea importanță pentru unii, dar blogul tot ar avea cititori.”
Deoarece tânărul blogger are un profil pe o reţea de socializare, unde plasează imagini şi discută cu cititorii, acesta poate fi recunoscut cu uşurinţă pe străzile din capitală. Cu toate acestea, boala „vedetismului” stă departe de autorul proiectului „devorbacutine.eu”:
„Mi s-a întâmplat să fiu salutat pe stradă. Mi-a cerut autograf. I-am spus că nu ofer autografe. Nu mi-e frică de vedetism. Eu știu cine sunt şi ce vreau să obțin de la viață. Am niște obiective, dar nu vreau să fiu vedetă.”
E mândru de proiectul său şi de comunicarea pe care o are cu cititorii. Are peste 10 000 de abonaţi la site, peste 100 000 de vizualizări în zi şi peste 50 000 de distribuiri ale articolelor sale. Cifre deloc obişnuite pentru blogurile sau site-urile din Moldova:
„Cele mai multe vizualizări, de peste 50 000, le-a avut articolul „Dragi bărbați, nu uitați că sunt și alți bărbați” http://devorbacutine.eu/dragi-barbati-nu-uitati-ca-sunt-si-alti-barbati/. Orice articol pe care l-am publicat nu e doar pentru bărbați sau doar pentru femei. E o reprocitate. Și nu am scopul de a învăța pe cineva. Eu ofer sfaturi și spațiu de discuții.”
E conștient de succesul proiectului său. Acest fapt e demonstrat de vizualizările înregistrate, dar și de numărul comentariilor primite: „Mereu găsesc timp pentru a vorbi oamenilor prin mesaje. Ei îmi cer sfaturi, iar eu spun ce cred. Niciodată nu am scris pur și simplu, dar am privit profund. Pe site se regăsesc oamenii care sunt pe aceeași undă. Republica Moldova e pe locul șase după după numărul de vizualizări. Cel mai mult citesc cei din România, apoi cei din Marea Britanie, Germania, Italia, Spania și mai apoi vizitează blogul și moldovenii de acasă.”
Vitali Cipileaga evită să utilizeze cuvântul „trebuie”. Dincolo de toate ideile lui sunt povești de viață pe care și le regizează fiecare om în parte: „Unele persoane îmi scriu și îmi spun mulțumesc pentru articolele scrise, căci ei au preluat idei și acum sunt fericiți. De multe ori îmi scriu femei care-mi cer sfaturi. Eu le spun ce cred. Când vorbim despre o relație nu cred că e bine să utilizăm „suferință”. E vorba despre experimență și ea ne formează. Din asta învățăm.”
Vitali nu are studii în psihologie, așa că nu mă contrazice când îi spun că are un har în felul de a scrie şi a comunica cu oamenii. Îl întreb și care este articolul preferat – zadarnică întrebare în cazul oamenilor ce crează, dar potrivită pentru a afla, întotdeauna, un răspuns interesant: „Articolul care-mi place cel mai mult e cel pe care-l pe care-l detest cel mai tare. Am vorbit despre o experiență proprie la care am retrăit unele momente (poate înțelegi).”
Vorbește cu o siguranță ce uimește. Deşi este inspirat de realitate, uneori, pare că se desprinde de realitate și ar putea fi acuzat cu ușurință de exagerare sau machiere a realității. Nu se supără și nu mă contrazice: „E bine că site-ul creează diferite senzații. Eu mențin un echilibru, fiind conștient de ceea ce scriu. Viața mă motivează în tot ceea ce apare pe site. Nu voi rămâne în criză de subiecte. O viață aș putea scrie. Se întâmplă să mă impresioneze o frază, un gând… Atunci le trec prin experiența mea.”
Dacă tot ne oferă în fiecare zi sfaturi pentru fericire, l-am întrebat ce înseamnă totuși „fericirea” pentru bloggerul Vitali Cipileaga: „Fericit ești atunci când înţelegi că fericirea ta nu depinde de altcineva. Fericirea e să fii fericit pentru ceea ce ești tu şi să fii fericit pentru ceea ce eşti. Fericirea se găseşte şi în lucruri simple. Fericit am fost azi, când am întins mâna și am simțit pe cineva drag alături. Nu era loc gol, dar omul pe care-l iubesc.”
Critica e firească în orice domeniu, dar mai ales atunci când se munceşte pentru oameni și despre oameni:
„Am fost criticat. Când am început să scriu pe primul meu blog, o colegă mi-a reproșat că nu am experiență și că nu sunt expert în relații. Zilele trecute m-a telefonat și mi-a zis că mă respectă pentru ceea ce fac. Pe blog scriu ce trăiesc eu. E firesc să nu plac tuturor. Am început să scriu fără să mă gândesc la ce vor spune oamenii.”
Vitali Cipileaga crede în iubire, în oameni, în schimbarea care vine de la noi și în lucrurile frumoase de care e capabil fiecare. Dincolo de faptul că are un blog-fenomen pentru Republica Moldova, Vitali știe să se bucure de lucrurile simple din jurul lui: „Cel mai mult îmi place să mă plimb seara pe străzile din Chișinău. Îmi place să ascult muzică și să urmăresc oamenii. Ascult muzică diferită. Ascult şi Carla/s Dreams, şi Frank Sinatra, şi alţii. Toate articolele mele au fost scrise cu muzică.”
Astfel l-am mai „citit” încă o dată pe Vitali Cipileaga, autorul proiectului devorbacutine.eu. Energic, spiritual, modest, realist, mândru și romantic, familist și pragmatic – toate îl caracterizează în egală măsură.
În următoarea perioadă, Vitali Cipileaga pregăteşte şi o surpriză pentru cititorii săi.
“- Crezi că există iubire?
– Da! Multă!
– Eu zic că nu există.
– Da, tu ai dreptate!”… (O adolescentă şi Vitali Cipileaga. Dialog scurt)