„Credeam că tot ce apare la TV este adevărat”, o spun tot mai des unii elevi care participă la trainingurile de educație media, organizate de către Centrul Media pentru Tineri. Deseori, știrile și informațiile furnizate în mass-media sau pe rețelele sociale îi manipulează tot mai mult pe tineri, în contextul în care fenomenul Fake News se răspândește foarte rapid.
Centrul Media pentru Tineri și-a stabilit drept prioritate informarea tinerilor din școlile și liceele din țară cu privire la tendințele fenomenului de dezinformare și manipulare, precum și încurajarea lor să-și exprime liber opinia. Iar începând cu anul 2018, Centrul Media pentru Tineri, în parteneriat cu IREX Europe, a vizitat săptămânal câte, cel puțin, o școală din țară, organizând traininguri de educație media.
Trainigurile de educație media, cu metode nonformale și interactive, oferă tinerilor instrumente de identificare a știrilor false și a imaginilor trucate, întâlnite foarte des la unele instituții media controlate politic sau la unele publicații suspecte.
În prima zi a instruirii, trainerii de la Centrul Media pentru Tineri informează tinerii despre: care este rolul presei; ce calități trebuie să aibă un jurnalist profesionist; care este diferența dintre o știre falsă și una adevărată; cum știrile false ajung să fie virale pe Internet.
În cea de-a doua zi, elevii descoperă puterea imaginii. Mai exact, află cum pot fi manipulați prin intermediul fotografiilor și a videourilor și cunosc cele mai eficiente instrumente de verificare. De asemenea, ei sunt provocați să fie în rol de jurnaliști, fiind încurajați să propună subiecte de interes public de la ei din localitate. Atelierul practic le oferă posibilitatea să-și exprime opinia asupra unor subiecte din comunitatea din care fac parte, prin intermediul materialelor video, foto, text.
Scopul final al acestor instruiri este de a le crea tinerilor aptitudini de analiză, gândire critică și de a-și exprima liber opinia în spațiul public atunci când sesizează o problemă.
„În cadrul acestui training am învățat care sunt beneficiile, precum și care sunt riscurile rețelelor sociale. De asemenea, am învățat cum să identificăm informația veridică de cea neveridică. Consider acest training o experiență importantă pentru viitorul meu, o experiență care trebuie cu adevărat trăită”, a menționat Mihaela Stoian, elevă la Liceul Teoretic „Gheorghe Ghimpu” din Colonița.
Daniel Bondarciuc, elev în cadrul Liceului Teoretic „Varnița”, a spus că instruirea la care a participat l-a ajutat să-și dezvolte mai multe aptitudini:
„După trainingul la care am participat, voi fi mai atent la sursele mass-media din care mă informez și voi fi critic atunci când voi citi o știre”.
„La acest training am aflat multe informații utile care vor contribui la dezvoltarea personalității mele. Totodată, realizarea materialelor în cadrul trainingului ne ajută să ne dezvoltăm capacitățile”, a spus Eugenia Andronic, elevă în Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din orașul Șoldănești.
Deseori, echipa Centrului Media pentru Tineri este contactată de către directorii instituțiilor de învățământ, care își doresc ca elevii să beneficieze de o instruire în educație media.
„Este foarte important ca adolescenții să fie ghidați în acest domeniu și să le dezvoltăm o gândire critică”, a menționat directoarea Liceului Teoretic „Mălăiești”, Bălăbănești, Strășeni.
Începând cu 2018, Centrul Media pentru Tineri a organizat 53 de instruiri media în diverse localități din Republica Moldova. Beneficiarii acestor instruiri au fost elevii gimnaziilor și liceelor din țară. Activitățile au loc în cadrul Proiectului „Încurajarea tinerilor să devină actori civici”, finanțat de Uniunea Europeană.