În puține orașe din Republica Moldova tinerii au acces la diverse cursuri de dezvoltare, extracurriculare. În orașul Rîșcani, o mulțime de adolescenți au potențial, vor să își dezvolte mai multe competențe, dar nu au posibilități, iar acest lucru este unul dintre principalele motivele din cauza cărora tinerii pleacă în alte orașe sau chiar în alțe țări.
Iată câteva opinii ale elevilor de la LT „Dimitrie Cantemir” din orașul Rîșcani:
„Îmi este ușor să învăț limbi străine. La școală sunt eminentă la la engleză. Vreau să învăț japoneza și/sau chineza. Am încercat să caut școli în orași, cursuri de limbi străine, dar nu există. Singura soluție sunt cursurile on-line, care sunt prea costisitoare pentru familia mea”, susține Sofia, elevă în clasa VIII.
Daniel este elev în clasa VIII și este pasionat de pescuit. A deprins îndemânarea de la tatăl său. Dacă ar vrea să-și îmbunătățească abilitățile, nu are unde merge și de la cine învăța:
„În orașul nostru pescarii amatori nu au cum și unde să-și dezvolte abilități și cunoștințe. O problemă o reprezintă iazurile, care sunt într-o stare deplorabilă. Sunt murdare, pline de gunoi și cu multă papură. Iar pește nici nu mai este. Vara merg des la pescuit. Aproape în fiecare zi văd un tablou sumbru. Pentru a îmbunătăți situația, eu aș vrea ca autoritățile să-i amendeze pe cei care se ocupă cu braconajul și să-i impună pe cetățeni să facă curat în jurul apelor”, povestește Daniel.
Chiar dacă Internetul oferă atât de multă informație și ai posibilitatea să înveți singur anumite lucruri, unii tineri susțin că acest proces este mai lent și îți răpește mult timp.
„Sunt interesat de web design. Cu bucurie aș vrea să-mi dezvolt cuunoștințele în domeniul acesta. Din cauza că în orașul meu nu există cursuri, sunt nevoit să caut informație pe internet, iar asta mă face să învăț mai greu. Privesc tutoriale pe Youtube și mă inspir de pe alte site-uri. Cel mai mult îmi doresc să lucrez pentru mine, iar această sferă mi-ar oferi posibilitatea”, mărturisește Daniel, elev în clasa X.
Autoare și fotografă: Ecaterina Bujucac, elevă.
Foto cover: pexels.com
Acest produs este un exercițiu de activism civic și jurnalism cetățenesc, prin care tinerii învață să se exprime cu privire la problemele sau succesele comunității din care fac parte.
Articol realizat în cadrul atelierelor de jurnalism cetățenesc, organizate de Centrul Media pentru Tineri în proiectul „Dezvoltarea gândirii critice în rândul tinerilor și sporirea gradului de participare la nivel local”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, prin intermediul Programului de granturi Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova.
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Dezvoltarea gândirii critice în rândul tinerilor și sporirea gradului de participare la nivel local” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.