„În copilărie îmi doream să devin profesoară de limba română, fiind inspirată de pedagogii mei. După ce am participat, prima dată, la un Media Tur și a fost creat un Media Club în școala mea, am înțeles că locul meu e în jurnalism și că vocația mea este să fac auzită vocea tinerilor și a întregii comunități”. Așa începe istoria Nicoletei Reaboi, elevă în clasa a IX-a, la Liceul Teoretic „Vasile Coroban” din orașul Glodeni, aflat la nordul Republicii Moldova.
La peste 150 de kilometri distanță de capitală, Nicoleta promovează vocea tinerilor, face auzite problemele comunității și le aduce în fața autorităților, pentru a fi găsite soluții.
Fiecare zi a ei începe la școală, dar întotdeauna se încheie pe scena din sala de festivități a școlii, unde face repetiții pentru teatru, la vreun eveniment, făcând un vox, sau la Centrul de tineret din oraș, unde este voluntară.
„Am creat un grup de inițiativă, fiind ghidați de profesorul Ion Caciula, care este acum coordonatorul Media Clubului, și am depus dosarul de participare. Instituția noastră a fost selectată. Apoi am participat la un interviu online, unde am demonstrat că suntem pregătiți și dornici să formăm o echipă de tineri reporteri activi în localitate”, povestește Nicoleta.
![](https://tineri.md/wp-content/uploads/2024/04/DSC06819-1024x683.jpg)
„A urmat Media Turul – o activitate de două zile (instruire și atelier practic), unde am învățat despre jurnalismul civic, muncă pe teren, cum să folosim echipamentul, reguli de comunicare și etică în timpul interviurilor, regulile de scriere a unui material, de fotografiere și filmare. În a doua zi de training, am realizat primele noastre materiale din localitate. Eu am scris un articol despre un tânăr programator, care învață în clasa a IX-a. Anume această experiență m-a ajutat să-mi aleg cariera pentru viitor.
„Mai târziu am participat la o instruire despre gestionarea și folosirea echipamentului și am făcut un vox în parc, eu fiind reporteră. Așa am fondat în mai 2023 Clubul Media. Am creat și o pagină pe Facebook, Instagram și TikTok, unde postăm constant materialele noastre. În primul meu material video, am întrebat tinerii ce cunosc despre localitatea lor, de unde provine numele, ce locuri turistice sunt acolo”, adaugă Nicoleta.
![](https://tineri.md/wp-content/uploads/2024/04/DSC06857-1024x683.jpg)
„Media Clubul nu este despre o încăpere renovată sau echipament performant. E despre o echipă de tineri care vrea să schimbe comunitatea, să spună care sunt problemele și să le soluționeze, să devină parte a procesului decizional, mai ales că unica instituție media din raion a fost închisă din lipsă de finanțare și aici e momentul ca noi să intervenim și să creăm o comunitate puternică și activă.
Organizarea Media Tururilor și dotarea Media Cluburilor în liceele din Republica Moldova sunt parte a Programului „Tânăr și activ în comunitatea mea”, implementat, încă din 2017, de AO „Centrul Media pentru Tineri”, cu susținerea financiară a IM Swedish Development Partner și a Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida).
Scopul acestui Program este de a susține tinerii din zonele rurale, cu și fără dizabilități, de a le dezvolta abilități de liderism, implicare civică și responsabilitate socială și de a-i încuraja să-și facă vocea auzită, prin instrumente media, inclusiv în comunicarea și colaborarea cu autoritățile locale.