Ca și mulți alți tineri, elevii de la Liceul Teoretic „Silvian Lucaci” din Costești, Rîșcani sunt indeciși, nesiguri și cu multe semne de întrebare atunci când sunt întrebați ce profesie ar vrea să învețe.
Am discutat cu mai mulți elevi care ne-au spus la ce metode recurg pentru a-și alege domeniul și activitatea care le vor marca viațile. Aflați, în continuare, ce au răspuns elevii din clasele a IX–XII despre orientarea vocațională:
„La lecția de dezvoltarea personală discutăm despre cum să ne regăsim, cum să ne alegem o profesie. Dar cel mai bun ghid este practica și implicarea, voluntariatul. Eu sunt președinta Consiliului Local de Tineret Costești, vicepreședinta Consiliului Raional de Tineri Rîșcani și de trei ani – șefa clasei. Această experiență de a fi permanent implicată, de a ajuta, de a găsi soluții și a rezolva probleme, m-a făcut să-mi dau seama că domeniul juridic sau politic sunt atractive pentru mine și mi-ar plăcea să mă dezvolt în această direcție”, a spus Cătălina Covali, elevă în clasa XI-a.
„Vreau să descopăr designul. După cei trei ani de experiență la olimpiade raionale la educația plastică am înțeles că asta îmi aduce cea mai mare plăcere și curiozitate. M-am și documentat cu ce se „mănâncă” designul și de câte feluri sunt. M-am oprit la cel grafic. În prezent descopăr și exersez diverse aplicații”, a zis Ana Șoșu, elevă în clasa a IX a.
Alți tineri consideră că opinia familiei are prioritate și influență atunci când vine vorba de viitorul celor mai mici membri.
„Pentru mine, alegerea profesiei începe de la obiectele preferate, iar un factor important îl constituie și părerea părinților. Lor le-ar plăcea să termin Colegiul de Medicină pentru a avea o profesie stabilă. Ei mai spun că, indiferent de locul unde mă voi afla, voi avea de lucru. Dacă aș merge după preferințele mele, m-aș gândi la profesiile creative: actorie, jurnalism, coregrafie sau canto. Dar încerc să țin cont de opinia părinților, deoarece sunt mai înțelepți și sunt convinsă că în timp voi îndrăgi medicina. Plus că, după ce termin Colegiul de Medicină, aș putea să studiez ce-mi place mie, ce îmi este mai aproape de suflet”, povestește Ilaria Cebanu, elevă în clasa IX-a.
Unii tineri sunt de părere că profesia trebuie să fie aleasă de ei, deoarece trebuie să le placă, să fie curioși să o descopere și să fie profesioniști în ceea ce fac.
„Eu îmi aleg profesia în funcție de ce îmi place. Asa cred ca trebuie sa facă toți tinerii. Vreau să am o profesie creativă, unde voi fi permanent în mișcare și schimbare. Am mai multe dorințe: modeling-ul, designe-ul sau arta fotografiei îmi par atractive. Cred că îmi voi găsi viitorul în România”, spune Tatiana Cenușă, elevă în clasa IX-a.
Autoare: Elena Ciugureanu și Selina Coltun, eleve.
Acest articol este un exercițiu de activism civic și jurnalism cetățenesc, prin care tinerii învață să se exprime cu privire la problemele sau succesele comunității din care fac parte.
Articol realizat în cadrul atelierelor de jurnalism cetățenesc, organizate de Centrul Media pentru Tineri în proiectul „Dezvoltarea gândirii critice în rândul tinerilor și sporirea gradului de participare la nivel local”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, prin intermediul Programului de granturi Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova.
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Dezvoltarea gândirii critice în rândul tinerilor și sporirea gradului de participare la nivel local” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.