Sunt multe stereotipuri despre persoanele LGBT. Timp de o perioadă îndelungată, homosexualitatea era considerată o boala psihică care poate fi tratată.
Dar din anul 1990, ea nu mai este considerată o boală și mulți oameni au susținut această decizie, iar în secolul xxı mai multe personalități, cum ar fi Wentworth Miller ,Michelle Rodriguez sau Ricky Martin, au ieșit din umbră și-au făcut coming out – au spus lumii ceea ce simt.
În Moldova, persoanele LGBT nu sunt acceptate de biserică, de autorități și nici de societate. Totodată, de multe ori, aceste persoane sunt agresate verbal și fizic și șantajate de către unii polițiști, care cer bani ca să nu le spună părinților sau prietenilor despre orientarea lor. Și biserica nu acceptă și spune că ei sunt bolnavi, iar mulți părinți nu acceptă orientarea copiilor lor și cer ajutorul unui medic psiholog.
Recent, am participat la un Media Tur, unde au participat 10 tineri din toată țara. La acest eveniment am aflat că este un centru de informații în Chișinău, „GENDERDOC-M”, care susține fiecare persoana LGBT și le oferă ajutor. La acest training, după ce am aflat mai multe informații de la profesioniști, am reușit să depășesc fobia mea față de persoanele din comunitatea LGBT și am învățat că ei sunt oameni la fel ca și noi, nu se diferă cu nimic și noi nu trebuie să facem diferența.
La 19 ani, a făcut coming out și a depășit frica
În cadrul Media Turului am cunoscut un tânăr care a decis să iasă din umbră și să spună lumii ceea ce simte.
„La 16 ani, am înțeles că mă atrag băieții. Am găsit ceva literatura despre homosexualitatea, însă acolo scria că este o deviere de la normă și am început să mă consider diferit de ceilalți, dar și bolnav.
După asta, am început să caut cum pot scăpa de ceea ce simt cu ajutorul bisericii și literaturii religioase. Am avut lungi perioade de meditație profundă, au fost perioade când am fugit de acasă.
La 17 ani am mers la școala polivalentă. Era insuportabil să fii într-o clasă plină cu băieți care te suspectează, nu te saluta, te înjură, te scuipă și care te urăsc pentru că ești altfel. Mulți îmi propuneau să fac sex ca să scoată din mine ideea ca sunt gay.
Apoi am avut o criză nervoasă și trei săptămâni nu am mers la școală. Aceasta a fost cea mai îngrozitoare perioadă din viața mea. Am depășit această perioadă datorită comunicării cu alții ca mine, care se temeau și se ascundeau. Mi-am dat seama că nu vreau sa continui viața în frică și ascunziș. Am înțeles că nu pot schimba orientarea mea sexuală, aceasta fiind o parte integră din mine însumi”.
Acest material a fost realizat în cadrul activității „Media Tur”, organizat în cadrul Proiectului „Încurajarea tinerilor să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe și AO „Centrul Media pentru Tineri”, cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Opiniile exprimate în acest material nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene.
Autor: Ștefan Burlacu