Un Grup de Reflecție format din 49 de copii din 21 de regiuni ale țării au elaborat un raport în care reflectă viziunea copiilor despre modul în care sunt respectate prevederile Convenției privind Drepturile Copilului în Republica Moldova.
Raportul reflectă opiniile a peste 900 de copii, fete și băieți, din sate și orașe, și include constatări, studii de caz și experiențe pe care copii le trăiesc în fiecare zi.
„Școala nu răspunde cerințelor noastre, noi trebuie să răspundem cerințelor ei”
Deși statul este obligat să asigure accesul tuturor copiilor la educație, iar copii au dorința și potențialul de a învăța, sunt grupuri de copii care au acces limitat la școală. Și asta pentru că vin din familii cu venituri reduse, cu părinți plecați peste hotare, unii dintre ei abandonează școala din cauza discriminării pe baza situației financiare.
„La orele de informatică elevii sunt nevoiți să lucreze câte patru sau chiar cinci persoane la un calculator, totodată, în multe școli din mediul rural copii nu au acces la calculatoare și sunt nevoiți să învețe doar teorie”, spune Cristina, membră a Grupului de Reflecție.
„Unele instituții de învățământ dispun de blocuri sanitare în interiorul clădirii, dar în majoritatea școlilor – wc-urile sunt situate în afara blocurilor de studii și nu respectă condițiile sanitare”, povestește Daria, membră a Grupului de Reflecție.
Discriminarea afectează atitudinea elevilor față de educație
În Moldova școala este un loc pentru copii standard. Școala nu este destul de incluzivă și sensibilă la diferențile dintre elevi, nu ține cont de deosebirile religioase, etnice, de potențialul și capacitățile diferite ale copiilor.
„Copii nu sunt învățați să comunice asertiv, să accepte diferențile dintre ei și să rezolve conflictele fără violență. Deseori adulții sunt cei care încurajează copii să soluționeze astfel problemele dintre ei”, zice Dumitru, membră a Grupului de Reflecție.
Tineri din diferite regiuni ale țării au prezentat raportul
Violența sexuală față de copii
„Școala nu ne învață cum să prevenim, să recunoaștem, să raportăm abuzul sexual”
Una dintre constatările Grupului de Reflecție este că unii profesori, în special bărbați, dar există și femei, fac atingeri, aruncă priviri neplăcute elevilor și le spun cuvinte care îi incomodează. Din această cauză, unor copii le este neplăcut să vină la lecțiile predate de acești profesori.
Dacă copii nu sunt informați la timp, ei ajung să aibă nevoie de servicii. Uneori se întâmplă prea târziu.
„Nu știam despre viața sexuală și nici nu ne protejam. Mai multe mi-au spus după ce eram însărcinată”
Exploatarea prin muncă a copiilor din familii vulnerabile
Chiar dacă legea stipulează că începând de la 15 ani copii pot lucra 5-7 ore per zi, s-au întâlnit cazuri în care copiii lucrează în domeniul agriculturii peste 10 ore/zi, ceea ce contribuie la scăderea productivității școlare, dar și reprezintă un factor de risc pentru sănătatea acestora.
Studiu de caz
Un băiat de 16 ani provine dintr-o familie cu venit mai redus și este nevoit să muncească la fabrica de coniacuri „Călărași” în turele de noapte. În timpul vacanțelor lucrează de la 8 seara până la 9 dimineața, iar în timpul semestrului – de la 8 seara până la 6-7 dimineața. De regulă, a doua zi este epuizat și nu mai vine la ore.
În cadrul raportului, membrii Grupului de Referință au venit și cu recomandări către profesori și factorii de decizie. La fel, a fost creat și un site www.monitor.drepturilecopilului.md pentru tinerii care au necesitatea de a comunica cu un specialist în rezolvarea unei probleme de ordin individual sau de grup.
Raportul va fi prezentat în lunele următoare și Guvernului Republicii Moldova.