De la fondare și până în prezent, satul Holercani a avut talente, evenimente și lucruri prin care a uimit vizitatorii. În continuare, vom puncta cinci lucruri deosebite ce fac din satul Holercani o localitate specială.
1) Satul Holercani a apărut încă de pe vremurile lui Ștefan-Vodă. Se zice că denumirea acestui sătuc a provenit de la o băutura numită ,,holerca”, ce era făcută de un hangiu care locuia pe aceste pământuri. Oastea tătarilor a năvălit pe acest teritoriu și s-a adăpostit mai apoi la sărmanul hangiu. După porunca Voievodului, hangiul a amețit dușmanul, iar la semnalul său, Ștefan a învins glorios. Această țuică a lecuit mai apoi mulți oameni bolnavi, fiind denumită elixirul magic.
2) Bătrânul Holercani este divizat în câteva regiuni care au denumiri specifice. Ele ascund în umbra lor niște legende.
Regiunea ,,Ibrineasa” a provenit de la denumirea unei fete ce putea hățui bine caii. Ea colinda acest teritoriu călare pe cel mai frumos cal văzut vreodată.
Regiunea „Chiștelnița” își are denumirea de la o baltă fermecată numită „chișla”, în care, dacă te oglindeai în ea, îți puteai vedea jumătatea.
Regiunea „Fântâna cucoanei Mărioara” – acolo era o fântână ce aparținea unei familii de boieri care aveau o fată foarte frumoasă. Băieții satului veneau în fiecare zi să vadă acea fată minunată și să vorbească cu ea.
3) În urma construcției barajului de la Dubăsari, satul Holercani s-a mutat pe deal, locuitorii lăsând casele să le fie inundate. Minune mare a fost asupra bisericii din lemn, care a rămas neatinsă de apele Nistrului. Această biserică, cu hramul Sf. Nicolae, a fost reconstruită din piatră, iar mai apoi a primit mii de vizitatori.
4) În stânca satului Holercani a fost construită o peșteră artificială încă de pe vremea strămoșilor. Tunelurile ei duc în direcții necunoscute. Aici oamenii s-au adăpostit pe vremea războaielor, iar mai apoi aceasta a servit drept beci pentru roada satului. La doar câțiva metri de la intrarea în peșteră se află o fântâniță. Se spune că dacă arunci un ban în fântână și iți pui o dorință, ea se va îndeplini, iar dacă furi monedele de acolo, vei avea parte de ghinion toată viața.
5) Satul Holercani găzduiește mii de talente ale copiilor. Surpriza ce a impresionat întreaga țară a fost că la Holercani este activă prima fanfară de fete din Republica Moldova, dirijor și conducător artistic, Nicolae Jalauc. Fanfara de fete a fost formată în anul 2010.
După ce ai aflat toate acestea, nu-i așa c-ai vrea să vizitezi satul Holercani?
Autor: Nicoleta Porubin, membră a Media Clubului din s. Holercani, raionul Dubăsari.
Articol realizat de tineri, cu susținerea formatorilor de la Centrul Media pentru Tineri, în timpul Media Turului de la Holercani.
Fotografii: Google.com, Marcel Popusoi.
Media Turul a fost organizat în cadrul programului „Tânăr și activ în comunitatea mea” (Youth Empowerment Program – denumirea anterioară), care face parte din proiectul „Media pentru incluziunea tinerilor”, implementat de Centrul Media pentru Tineri, cu susținerea IM Swedish Development Partner.