Elevi și câțiva profesori de la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”,din orașul Călărași au participat două zile la trainingul de educație media, organizat de Centrul Media pentru Tineri, cu scopul de a dezvolta gândirea critică.
Participanții au învățat cum se alcătuiește o știre; cum se depistează veridicitatea unei informații; avantajele și dezavantajele rețelelor sociale; care este puterea imaginii și cât de importantă este recunoașterea unei forografii autentice de una trucată.
La instruire au participat și patru profesori, care au afirmat că educația media este utilă pentru generația tânără, dar și pentru profesori. Iată câteva opinii ale acestora.
Maria Gorincioi, profesoară de educație civică, a spus că „este necesară educația media în școli pentru că tinerii accesează și procesează multă informație, dar nu au abilitățile necesare pentru a o alege pe cea necesară și veridică. Prin desfășurarea acestor instruiri are loc un schimb de experiență, de opinii; se dezvoltă abilități și deprinderi de comunicare”.
Profesoara de istorie, Ana Drăgănel, a afirmat că „educația media îi ajută pe elevi să delimiteze informația adevărată de cea falsă. De asemenea, ceea ce postăm influențează imaginea noastră, în urma căreia putem fi apreciați sau criticați. Trebuie să fim atenți întucât informația publicată poate fi folosită uneori și împotriva noastră”.
„Instruirile despre mass media sunt binevenite, mai ales pentru cei care își petrec majoritate timpului în mediul virtual. Să știi cum să citești informația este un avantaj pentru toată lumea, mai ales acum când suntem invatați de informații și trăim consumând informații noi zi de zi”, ne povestește Mariana Hamoza, profesoară de limbă rusă la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Călărași.
La trainingul de educația media au participat 20 de elevi ai claselor a VII – XII a și patru profesori.
Autoare: Daniela Simion, clasa 7 B și Roxana Olaru, clasa 9 B.