Ministrul Educației, Culturii și Cercetării anunță că anul acesta peste o mie de tineri vor fi scutiți de la examenul de Bacalaureat 2020, la limba străină. Nota 10 (zece) din oficiu la proba de examen este acordată tinerilor care, pe parcursul anilor de studii, au susținut examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competenţelor lingvistice la una dintre cele cinci limbi străine – engleză, franceză, spaniolă, germană sau italiană. Am întrebat câțiva tineri, care au fost scutiți de examenul la limba străină, cum au obținut acest succes.
„Am muncit foarte mult pentru a-mi îmbunătăți abilitățile la limba engleză – încă din clasa a V-a. De mica am început să frecventez lecții suplimentare. Eram pasionată de limbi străine. Pregătirile pentru examenul la limba străină au început cu un an înainte de data examenului – martie 2019. A fost relativ greu, dar am reușit să-l susțin și să am succes și la celelalte discipline. Mă simt foarte fericită că sunt lipsită de stresul de a susține examenul de BAC la limba engleză”, Cătălina Habașescu, elevă la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Bălți.
„M-am înscris la cursurile de pregătire pentru examenul Dalf C1 la Alianța Franceză. Acolo am învățat structura examenului și cum să-mi ordonez gândurile și ideile pentru a da un răspuns la nivel. În final, am avut o așteptare foarte emoționantă, căci fiecare test este evaluat în Franța.
Când m-am văzut în listă unde scria „admis”, m-am simțit liber și împlinit. Și la celelalte discipline am obținut rezultate care reprezintă nivelul meu de cunoștințe”, Vlad Chiper, elev la Instituția Publică Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău.
„Am început să învăț limba spaniolă încă din clasa I, astfel, cunoștințele obținute pe parcurs au fost suficiente pentru a susține examenul internațional DELE. Pregătirile de examen au început încă din luna februarie, când eram elevă în clasa a X-a și au durat trei luni. A fost o perioada de muncă intensivă și asiduă, în care mi-am îmbunătățit foarte mult abilitățile de comunicare, de scriere într-o limbă străină. În același timp, nu am avut impedimente de a munci la celelalte obiecte de studiu, reușind să am o medie generală mai mare de nouă”, Eliza Lungu, elevă la Liceul Teoretic „Miguel de Cervantes Saavedra” din Chișinău
„Au fost doi factori care puteau să mă promoveze spre acest zece din oficiu – locul la Olimpiada Republicană la limba germană și diploma internațională – Deutsches Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz. În liceul nostru, studierea acestei limbi nu este atât de extraordinară, eu mă ocupam independent. A fost un rezultat așteptat de mine. Nu pot spune că la celelalte discipline am rezultate uimitoare, căci am lucrat mai mult la dezvoltarea altor competențe, ce nu se predau în școală”, Dimitrie Negruța, elev la Instituția Publică Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău.
„Am reușit să fiu scutită de BAC la limba italiană, cu zece din oficiu, după ce am susținut examenul CELI, vara trecută. Eram sigură că aș fi putut obține o notă bună și la BAC, dar am decis să merg pe această cale, deoarece îmi oferă mai multe posibilități. Am fost foarte fericită când am aflat că am un punctaj bun, ceea ce nu doar m-a scutit de BAC, dar m-a făcut și mândră de mine, cât și de profesorii care m-au pregătit”, Dana Bacal, elevă la Liceul Teoretic „Dante Alighieri” din Chișinău.
Lista celor 1 349 de liceeni, care vor obține nota 10 din oficiu la proba de examen la limba străină, poate fi văzută AICI.
Autoare: Inesa Goncear, stagiară